ОТВОРЕНИ ПАРКОВИ И ШЕТАЛИШТА, ОД ПОНЕДЕЉКА МЕЂУГРАДСКИ ПРЕВОЗ, РЕСТОРАНИ И КАФИЋИ, А ОД 8. МАЈА ТРЖНИ ЦЕНТРИ
ОТВОРЕНИ ПАРКОВИ И ШЕТАЛИШТА, ОД ПОНЕДЕЉКА МЕЂУГРАДСКИ ПРЕВОЗ, РЕСТОРАНИ И КАФИЋИ, А ОД 8. МАЈА ТРЖНИ ЦЕНТРИ

Кризни штаб за борбу против коронавируса саопштио је да у наредном периоду следи ублажавање постојећих мера.

На јучерашњој конференцији у Палати Србије епидемиолог Бранислав Тиодоровић је рекао да од сада паркови и шеталишта могу бити отворени, а они који се у њима налазе морају бити на одговарајућем одстојању и придржавати се свих препорука превенције обољења.

Према његовим речима, од јуче су дозвољени и тренинзи на отвореном, са потпуним коришћењем свих препорука које је Кризни штаб утврдио.

  • Видећемо накнадно шта се може учинити за оне спортове који су у затвореном. Врло брзо ће и та одлука бити донета, додао је Тиодоровић.

Од 4. маја обнавља се међуградски саобраћа. Од 8. маја радиће и тржни центри, а од 11. маја и вртићи, уз добру припрему. Авиопревоз се обнавља од 18. маја.

Од 4. маја јавни и међуградски превоз, ресторани, кафићи…

Од следећег понедељка, 4. маја, почиње са радом градски превоз у Новом Саду и Крагујевцу, као и међуградски железнички и друмски саобраћај , а од 8. маја јавни превоз у Београду и Нишу, саопштио је Тиодоровић.

Нагласио је да се градски и међуградски превоз пушта у саобраћај уз пооштравање свих мера заштите, као и без употребе климе.

Истог дана, 4. маја, почеће са радом и ресторан и кафићи, с тим што ће на отвореном простору у баштама бити потребно држати социјалну дистанцу и заштитна средства, а у затвореном простору на исти начин, уз поштовање осталих мера које су и до сада важиле за било који затворени простор.

Од 8. маја, почињу са радом и тржни центри, али уз ограничени број корисника и поштовање социјалне дистанце, као и коришћење заштитних средстава како продавца, тако и муштерија.

Тиодоровић је саопштио и да ће 11. маја почети да раде вртићи и продужени боравак у школама.

  • Разлог отварања вртића је да би омогућили оним паровима који почињу са радом и који имају децу, а немају где да их оставе, рекао је Тиодоровић.

Позвао је послодавце на разумевање да раднике и раднице који немају где да оставе децу ослободе доласка на посао.

Авио превоз могућ од 18. маја

У Србији ће авио превоз поново бити успостављен од 18. маја , најавио је данас Тиодоровић и додао је да ће то бити могуће према препорукама светских авиоагенција и уз сагледавање епидемиолошке ситуације.

Он је на редовној прес конференцији рекао да ће сви који ће почети да раде у наредном периоду морати да се добро припреме да спроведу све мере и обавезе које ће прописати Министарство здравља, Републичка комисија за заразне болести и Институт за јавно здравље.

  • Они ће припремити инструкције да будемо у складу са оним што је циљ, а то је да се заустави заражавање, смање ризици и да функционишемо као нормално друштво, рекао је Тиодоровић.
  • Сви ме питају за Грчку, па не морате да путујете у Грчку, идите на Златибор… Грци су иначе већ најавили контролу, односно, да ће путници морати да имају тест на вирус, а и ми треба да тестирамо оне који се врате из Грчке, јер и они имају исти проблем са вирусом, рекао је Тиодоровић.

Он је навео да је успостављање авио-превоза неопходност и због “подизања привреде“ и страних инвеститора који послују у Србији.

  • Разговарао сам да привредницима из фабрике “Џонсон Електрик“ у Нишу, сви се питају како ће да извозе ако не преко авио саобраћаја. Али, све мора да буде припремљено, проверено и под надзором. Ако се све мере на време предузимају, онда смо безбедни, нагласио је Тиодорвић.

Вртићи, уз поштовање свих мера предострожности

Заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић истакла је данас да је одлука о раду вртића од 11. маја донета уз процену да ризик за децу приликом боравка у таквом колективу није већи него иначе, у породичним условима, те да ће вртићи, као и до сада, морати да спроводе све мере предострожности.

  • Ниједна мера није донета да било који сегмент наше популације стави под неки већи ризик, нагласила је Кисић Тепавчевић на прес конференцији.

Она је навела да су се надлежни приликом одлучивања водили и искуствима других земаља у претходном периоду, које су увеле мере, као и сазнањима медицине засноване на доказима да и деца могу да се инфицирају, али да немају никакве или имају благе облике клиничког испољавања.

Кисић је истакла да је у Србији код 100 деце потврђено присуство вируса, да је већина њих оздравила, а имала је или никакве или благе симптоме, сличне прехлади.

У КБЦ “Др Драгиша Мишовић” налази се каже 49 деце, код којих је потврђено присуство вируса.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић такође је истакао да ће вртићи водити рачуна о мерама предострожности, мораће да поштују све инструкције и да имају дезобаријеру на самом уласку.

Такође, пренео је да има најава да велики број родитеља неће дати дете у вртић одмах, јер ће или у договору са послодавцем или некако направити такав распоред да могу да буду са децом.

Он је указао да ћемо морати децу почети да учимо како се штити од вируса, зависно наравно од узраста, што, додаје, јесте велики задатак за неговатеље, васпитачице у вртићима.

  • Јер, морамо да схватимо да живот неће бити као пре пандемије, морамо се сви припремати за те услове, рекао је Тиодоровић.

Кисић: По питању викенда остајемо ригидни, једногласно

Струка је једногласно за ригидне и непопуларне мере за 1. мај, али, и ако их не буде, апелујем да се за наредне празнике грађани понашају одговорно према себи и својој породици, рекла је заменица директора Института „Батут“.

  • Препорука је да се апсолутно стрпимо још мало, јер се види крај изласка из епидемије и не треба сада због губитка стрпљења и жеље да будемо напољу да покваримо све, подвукла је она.

Кисић-Тепавчевић је рекла да не зна каква ће бити одлука владе.

  • Апелујем, уколико и не буде била таква врста препоруке за наредне празнике, да се понашате одговорно према себи и својој породици. За све нас важи да треба да се трудимо и стрпимо још мало, како би испратили што је могуће пре из наше популације овај вирус, закључила је она. (Танјуг)

Оставите одговор