ОКТОБАРСКА НАГРАДА ПОСТХУМНО ДОДЕЉЕНА ПРИМАРИЈУСУ ДОКТОРУ ЗОРАНУ ПАРЧЕТИЋУ
ОКТОБАРСКА НАГРАДА ПОСТХУМНО ДОДЕЉЕНА ПРИМАРИЈУСУ ДОКТОРУ ЗОРАНУ ПАРЧЕТИЋУ

Највише градско признање, Октобарска награда, постхумно је додељена примаријусу доктору Зорану Парчетићу.

Покојни прим. др Зоран Парчетић рођен је 27.08.1963. године у Сомбору, где је завршио Средњу медицинску школу „Др Ружица Рип“, а студије опште медицине на Медицинском факултету у Новом Саду 1990. Године, где је стекао звање доктора медицине. Исте године запослио се у Медицинском центру „Др Радивој Симоновић“ Сомбор. Радио је у служби Хитне медицинске помоћи, након чега је уписао специјалистичке студије опште хирургије на Медицинском факултету у Новом Саду. Звање специјалисте опште хирургије је стекао 1997. године, након чега је распоређен на послове лекара специјалисте опште хирургије у Општој болници у Сомбору. Министарство здравља му је доделило звање примаријуса 2004. године, а исте године завршава и једногодишњу специјализацију из онкологије.

Од 1997. до 2012. године предавао је као професор у средњој медицинској школи „Др Ружица Рип“ Сомбор, а у периоду од 2012. до 2014. године обављао је дужност заменика директора Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор.

Покојни прим. др Зоран Парчетић 2016. године изабран је за председника Скупштине Града Сомбора и ту функцију је обављао до краја живота.

Током свог животног и радног века био је велики хуманиста. Волонтерски је био ангажован у сомборској организацији Црвеног крста од 1997. године. Члан управног одбора Црвеног крста постао је 2002. године , а од 2010. године био је на дужности председника Скупштине Црвеног крста у Сомбору. Био је веома посвећен раду са младима и социјално угроженим лицима, али и на промоцији здравих стилова живота.

Његов друштвени ангажман био је фокусиран и на дугогодишњеи веома успешан рад у Друштву одгајивача ситних животиња „Сомбор 1871“. Као истински љубитељ животиња изабран је за председника Скупштине друштва, као и за директора Међународног сајма перадара, највеће манифестације ове врсте на Балкану.

Свесрдним ангажовањем на бројним пројектима и манифестацијама УГ „Буњевачко коло“ Сомбор, неговао је традицију и културу свог порекла, помажући на афирмацији буњевачке националне заједнице на територији целог Западнобачког округа.

Као човек неуморне енергије, од најранијег дечачког доба био је посвећен спорту, пре свега фудбалу. У склопу активности фудбалског клуба „Раднички“ бринуо је о најмлађима, а његова истинска и снажна брига о деци огледала се и у сарадњи са привредницима Града Сомбора и тако започео системску обнову и изградњу дечијих игралишта.

У професионалном ангажману био је веома отворен за учење и нова сазнања, тако да је пратио савремене токове и примењивао иновативне методе лечења у области хирургије.

Својим радом и деловањем, покојни примаријус доктор Зоран Парчетић је дао немерљив допринос развоју и положају Града Сомбора, а постхумна додела Октобарске награде, један је од начина да му се Град Сомбор одужи.

Градоначелник Града Сомбора Антонијо Ратковић Октобарску награду Града Сомбора уручио је госпођи Надежди Парчетић, мајци покојног примаријуса доктора Зорана Парчетића. Новчани део награде Надежда Парчетић доделила је Одељењу хирургије Опште болнице „Др Радивој Симоновић“.

Оставите одговор