ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА СМОТРА ТАМБУРАША У БАЧКОМ БРЕГУ
ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА СМОТРА ТАМБУРАША У БАЧКОМ БРЕГУ

У организацији Хрватско културно просветног друштва „Силвије Страхимир Крањчевић“ у недељу, 28. јула 2019. године у част познатог виолиниста Мике Ивошев Кузме одржан је традиционални фестивал тамбураша на летњој позорници у Бачком Брегу. Виолиниста Бачког Брега помиње се у песми Звонка Богдана „Не могу се тачно сетит лета“, а догађај је први пут организован 1994. Године. Споменик „маестру“ је саграђен у центру села.

Фестивал је званично отворила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која је изразила задовољство што су „Микини дани“ прерасли у традицију и нагласила да ове године манифестација има посебну тежину, јер Бачки Брег обележава 700 година постојања.

  • За град Сомбор од изузетног је значаја да свих 15 насељених места имају свој идентитен, своју културу и обичаје који проистичу управо из њихове историје. Отуда Бачки Брег јесте место које заузима посебну пажњу, како због 700 година постојања, тако и због бројних манифестација и садржаја који они сами овде организују. Из свих тих разлога за нас је задовољство што и ове, као и претходних година можемо да подржимо ову манифестацију и што смо могли да помогнемо обнову овдашње цркве, али и све оно што брежане чини срећнијим и задовољнијим, истакла је градоначелница.

Манифестацији „Микини дани“ као и светој миси у жупној цркви Светог аранђела Михаила у Бачком Брегу поред градоначелнице Сомбора, присуствовали су њен заменик Антонио Ратковић, помоћник градоначелнице за област међународне сарадње Иван Шимунов и председница скупштине општине Сомбор Љиљана Тица.

Бачки брег се налази на раскрсници Хрватске, Мађарске и Србије. У близини села је гранични прелаз са суседном Мађарском. Налази се на крају међународног пута кроз нашу земљу. Поред Плазовића, у селу има много мочварних подручја, од којих су најзначајнији: Змијиште и Горња Пасарина. Старо село се увек налазило на Дунавском путу који је повезивао јужне области и средњи Дунав. Реч Берег, старословенског порекла, значи „обала реке“. Први спомен насеља датира из 1319. године. Данас, Бачки Брег има 1388 становника.

Оставите одговор