ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА „СЛАМАРСКО-СЛИКАРСКА КОЛОНИЈА“
ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА „СЛАМАРСКО-СЛИКАРСКА КОЛОНИЈА“

Удружење грађана „Буњевачко коло“ из Сомбора одражало је 12. јуна своју традиционалну, четрнаесту по реду, „Сламарску-сликарску колонију“, на салашу Ивана Бошњака у Градини.

У јутарњим часовима уметници и домаћини су се окупили у просторијама удружења одакле су, организовано стигли на столетни градински салаш. Дејан Парчетић, председник удружења поздравио је уметнике и госте, те на почетку уметничке колоније поделио материјал за рад и ствараоцима пожелео успешан дан.

Магију уметничког стваралаштва у аутентичног салашком амбијенту са почетка прошлог века започели су сламарски и сликарски уметници. Међу мајсторима филиграндског плетења сламе своја искуства и знања разменили су: Илонка Богишић, Милица Кохут, Марија Маричић, Софија Кекезовић, Ђурђина Граовац, Зора Цветичанин, Ксенија Вуковић, Софија Стојановић из Сомбора и Стипан Будимчевић из Светозара Милетића.

Међу сликарима у дида-Ивановој авлији била је „Србија у малом“, сликари: Имре Кесеги, Јанош Нађпастор и Иван Шаречтић стигли су из Суботице, Снежана Бркић из Крагујевца, Влада Лукић из Београда а Мина Шево, Борис Вуковић и Ана Илић Пањковић из Сомбора.

Уметност сламарења је пробудила радозналост бројних гостију, од којих су се неки опробали у филигранском плетењу сламе. Под будним оком мајстора сламарске уметности настале су и прве плетенице које ће се, можда, једнога дана уткати у неку нову слику.

Уметничку колонију посетили су бројни поштоваоци уметности, а међу њима и млади из Ротарацт Цлуб-а. Том приликом је подпредседница Rotaract Club-a, Невена Брдарић уручила донацију у виду књига, изразивши наду да ће дариване књиге послужити драмској секцији Буњевачког кола.

Целодневно дружење уметника протекло је лагано, као што протичу и дани на салашима. Крај уметничке колоније означио је гастрономски маг Буњевачког кола, Шима Петреш. Сигруна рука овог куварског уметника окупила је све учеснике и госте колоније за богату трпезу и врсни сомборски паприкаш.

Слике настале на овој колонији биће приказане на изложби у оквиру манифестације обележавања сто година од оснивања Буњевачког кола и три века од рођења Мартина Парчетића, првог сомборског градоначелника.

Четрнаеста сламарско-сликарска колонија УГ „Буњевачког кола“ подржана је од стране града Сомбора.