ОДРЖАН ДЕЧЈИ КАМП УМЕТНОСТИ
ОДРЖАН ДЕЧЈИ КАМП УМЕТНОСТИ

Уметнички студио Сомбор организовао је у кампиралишту Црвеног крста у Бачком Моноштору Дечји камп уметности за своје најмлађе полазнике. Камп је одржан 6. и 7. јула, а полазници кампа били су узраста од 7 до 15 година. Камп уметности осмишљен је као дводневна ликовна колонија, на којој млади уметници сликају и цртају на слободну тему, ликовном техником по избору. Осим што стварају, деца се првенствено друже и јачају пријатељства настала на радионицама током године.

Током првог дана боравка у кампу, волонтери сомборског Црвеног крста одржали су едукацију на тему дискриминације и толеранције. Другог дана, деца су по први пут имала задатак да цртају портрет по узору на жив модел. На тај начин уче како да визирају и да стекну осећај пропорције.

На самом крају дводневне колоније, организована је изложба насталих радова, а награђени су и најбољи. Прву награду, коју је обезбедио „Арс“ доо, освојила је Милана Безбрадица, другу награду освојила је Тијана Маодуш, а трећу Милица Јосић. Посебна похвала кампа припала је Весни Зец.

Неколико дана касније, Камп уметности одржан је за омладинце Уметничког студија, који су у кампу боравили од 12. до 14. јула. На омладинском кампу настала су озбиљна уметничка дела, рађена на слободну тему.

Сарадња са сомборским Црвеним крстом није изостала ни код омладинаца, те су волонтери одржали предавање на тему превенције ХИВ. Омладинце је у кампу посетила и градска већница за спорт и омладину, Антонија Нађ Косановић, која се изненадила колико град Сомбор има талентованих младих људи, те обећала да ће град уложити у њихов таленат и помоћи колико год је то могуће.

На крају тродневног камповања, изабрани су најбољи радови. Жири је имао тежак задатак пред собом, јер су уметници надмашили све оно што су до сада стварали. Прву награду у Омладинском кампу уметности освојила је Милица Туцаковић, другу награду освојио је Срђан Вујичић, а трећу награду освојила је Невена Мијановић.

Пројекти Кампова уметности финансиранису из буџета Града Сомбора, кроз Програме за децу 2019 и ЛАП за младе 2019.

Вања Кахримановић

Оставите одговор