ОДРЕЂЕНЕ КАТЕГОРИЈЕ УЧЕНИКА И ОВЕ ГОДИНЕ ИМАЈУ ПРАВО НА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ
ОДРЕЂЕНЕ КАТЕГОРИЈЕ УЧЕНИКА И ОВЕ ГОДИНЕ ИМАЈУ ПРАВО НА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ

Министарство просвете науке и технолошког развоја планира да и ове школске године, по доношењу одлуке од стране Владе Републике Србије, обезбеди бесплатне уџбенике које су школе изабрале да користе у настави за ученике основних школа. Министарство ове активности реализује у оквиру програма „Набавка наставних средстава за ученике, полазнике и установе“.

Школе су у обавези да до понедељка (1. март) унесу у Информациони систем просвете „Доситеј“ податке о броју ученика који остварују право на бесплатне уџбенике.

  • Родитељи школама достављају доказе о испуњености критеријума, а то су копија решења права на со-цијалну помоћ и потврда образовне установе о својству ученика или студента. Уколико су деца ученици основне школе, за њих није потребно достављати потврде, као ни за ученике који се образују по ИОП-у, јер школа ову документацију поседује – казао је Владимир Узелац, председник Актива директора основних школа са територије града Сомбора.

Узелац објашњава и да школа податке о броју ученика који испуњавају услове за добијање уџбеника за први разред ради на основу процене у односу на број ученика који остварују ово право у осталим разредима.

  • Школа већ поседује копије решења о социјалној новчаној помоћи због добијања бесплатне ужине у школи, док потврде о школовању старије деце могу предати у школу ученици истих – казао је Узелац.

Програм „Набавка наставних средстава за ученике, полазнике и установе“ министарство спроводи од школске 2009/2010. године.

КАТЕГОРИЈЕ УЧЕНИКА КОЈЕ ИМАЈУ ПРАВО НА УЏБЕНИКЕ

Право на бесплатне уџбенике остварују ученици из социјално угрожених породица, ученици који основну школу похађају по индивидуалном образовном плану, ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који образовно-васпитни рад остварују по индивидуалном образовном плану и други ученици којима су потребни прилагођени уџбеници (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат…). Право да конкуришу имају и родитељи ученика основних школа који су у породици треће, четврто и свако наредно дете у систему образовања и васпитања. (Сомборске новине)

Оставите одговор