ОДЛУКА О ОБАВЕЗНОМ ВОЈНОМ РОКУ ДО ОКТОБРА
ОДЛУКА О ОБАВЕЗНОМ ВОЈНОМ РОКУ ДО ОКТОБРА

Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да очекује да до септембра или октобра буде донета одлука о евентуалном „одмрзавању“ обавезе служења војног рока, и да ће се до тада знати сви детаљи како би војни рок изгледао.

  • У наредним месецима очекујем да ће Генералштаб имати коначне ставове, као најозбиљнија стручна институција ове земје позвана да да мишљење о овом питању. Тада ћемо имати и формулисан став како желимо да војни рок изгледа, односно шта војска види као најбољи модел редовног служења, и колико би прецизно од разматраних од четири до девет месеци требало да траје, рекао је Стефановић за „Политику“.

Према његовим речима, за 10.000 регрута редовно служење војног рока годишње би коштало укупно око осам милијарди динара, а то укључује униформе, храна, гориво, грејање, смештај, превоз…

  • Додатна цена би биле плате, уколико би се донела одлука да их регрути примају, и то би било још око 1,2 до 1,8 милијарди, у зависности да ли би биле 20.000 или 30.000 динара, рекао је Стефановић.

Како је навео, у минулих десетак година десет генерација није уведено у резервни састав, и ти људи „не могу бити упућени на било какав задатак, јер нису завршили ни основну обуку и немају никакво знање о војсци“.

  • Плус, изгубили смо десет генерација које су старије од 65 година и које нису више у резервном саставу, објаснио је Стефановић, наводећи да је за Србију важно да има младе људу који ће познавати војску и знати како се брани земља.

На питање колика ће бити плата професионалних војника после најављених повећања, он је рекао да ће „у марту, када укупно повећање ступи, десетар са десет година стажа имати 56.500 динара, што је скоро 7.000 динара више него у децембру“.

  • И наравно није довољно, тако да ћемо и у овој години наставити да радимо на повећањима. Наш циљ да војник кад тек почне да ради има минимално 50.000 динара, а водник, као први подофицирски чин, да нема мање од 60.000 динара, рекао је Стефановић.

ДСС: Апсолутно вратити обавезно служење војног рока

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да је апсолутно потребно вратити обавезно служење војног рока јер се тиме знатно јача одбрамбена способност земље.

Јовановић је у изјави за лист Политика рекао да би враћање редовног војног састава значило и одбрану националних интереса уз истовремено очување мира.

  • Војни рок би морао да траје минимум шест месеци а за одређене специјалности и дуже, сматра председник ДСС-а.

Он је додао да је потребно да се за појединце који би уложили приговор савести свакако обезбеди могућност служења без оружја. (Бета)

Оставите одговор