ОДЛОЖЕН ПРОБНИ ЗАВРШНИ ТЕСТ ЗА ОСМАКЕ
ОДЛОЖЕН ПРОБНИ ЗАВРШНИ ТЕСТ ЗА ОСМАКЕ

Пробни завршни тест за ученике осмог разреда биће одложен, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Пробни завршни тест, који је планиран за 26. и 27. март, одложиће се за петак 9. и суботу 10. април.

То ће бити утврђено изменом Правилника о календару образовно-васпитног рада основне школе за школску 2020/2021. годину.

Тестови су одштампани и овог викенда је требало да буду дистрибуирани свим школским управама, које ће их проследити школама широм земље, најавили су раније у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања. Процедура полагања завршног испита је иста и тестови су слични онима у прерходним годинама, каже за Радио Нови Сад в.д. директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић.

  • Пробни тест дајемо са мало тежим задацима него што ће бити у јуну да би мало уозбиљили и родитеље и децу, каже Ранђеловић.

Он истиче да је ове године неопходно поштовати све епидемијске мере које је прописала Влада, што значи да треба да буде што мање ученика у учионицама.

Новина овогодишњег завршног испита за осмаке је у прегледању тестова, тако што је тај процес дигиталзован, објашњава Ранђеловић.

  • Трудимо се да максимално осавременимо тај процес, рекао је Ранђеловић.

Да би се осигурала безбедност самог процеса штампања тестова и тиме избегло да се одговори задатака сазнају пре званичног полагања, штампање тестова поверено је искључиво Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Од понедељка почиње штампање тесова за завршни испит у јуну, а количине тестова одређује бројност једне генерације. Ове године реч је о 67 хиљада осмака који ће полагати три теста: из српског, односно матерњег језика, математике и комбиновани тест. (РТВ)