ОД СУТРА ВЕЋЕ АКЦИЗЕ НА КАФУ, ГОРИВО И АЛКОХОЛ
ОД СУТРА ВЕЋЕ АКЦИЗЕ НА КАФУ, ГОРИВО И АЛКОХОЛ

Од 1. јула почињу да важе нове акцизе на нафтне деривате, увећене за око један динар, што би у истом износу могло да подигне и малопродајне цене горива на српским пумпама, поручују нафташи.

Акцизе су усклађене и на алкохолна пића, кафу, течности за пуњење електронских цигарета, цигаре и цигарилосе.

Влада Србије објавила је нове износе акциза, усклађене са годишњом инфлацијом у 2019. години, тако да ће овај намет на бензин бити 57,10 динара по литру, евродизел 58,72 динара, док ће акцизе за гас бити 44,59 динара по килограму. За литар биогорива и биотечности акцизе ће бити 57,37 динара, а за остале нафтне деривате 68,45.

Примена нових акциза требало је да почне још 1. фебруара, али је одложена за 1. јун, да би била померена за још месец дана.

Небојша Атанацковић, власник компаније „Нафта АД“, оценио је за Курир да је повећање износа акциза оптерећење за продавце те да возаче не треба да изненади поскупљење горива.

Они који имају довољно велике марже можда и неће повећавати цене, али досадашња пракса углавном је показала да многи продавци повећање акциза прелију на малопродајне цене – навео је Атанацковић.

Иначе, гориво је у Србији од почетка године појефтинило због историјског пада цене сирове нафте на светском тржишту. Тако је, рецимо, литар дизела 20. јануара коштао око 164 динара, док је крајем маја на пумпама могао да се нађе за 132 динара. (Курир)

Оставите одговор