ОД НЕОБИЧНОГ ОГЛАСА ДО ЈОШ НЕОБИЧНИЈЕ ИДЕЈЕ – СОМБОРСКИ БИЦИКЛ ЛЕТИ У СВЕМИР?
ОД НЕОБИЧНОГ ОГЛАСА ДО ЈОШ НЕОБИЧНИЈЕ ИДЕЈЕ – СОМБОРСКИ БИЦИКЛ ЛЕТИ У СВЕМИР?

Наизглед сасвим обичан, а опет потпуно необичан оглас освануо је пре две недеље у „Сомборским новинама“. Човек продаје уникатан бицикл, али само једном човеку на свету по цени од невероватних 10.062.021 долара. У склопу огласа била је написана и интернет адреса dodzmobil.blogspot.com са јасном поруком – прати причу. И заиста, када се укуца адреса све постаје јасније и занимљивије, а иза свега стоји родом Панчевац, а сада наш суграђанин Бојан Спасић, наставник музичког у ОШ „Аврам Мразовић“.

  • Ништа нисам слагао у огласу, заиста желим да продам свој бицикл једном човеку на свету по тој цени, али то није све. Желим уједно да тај мој бицикл буде лансиран у свемир, а да од тога буде добро свима, односно да сав потенцијални новац буде уплаћен у хуманитарне сврхе за лечење деце са ретким болестима. Управо то може да уради само један човек на свету, тј. да откупи и лансира бицикл у свемир, а то је милијардер Илон Маск (Elon Musk), који осим свега осталог, има и своју свемирску станицу – почео је причу Бојан Спасић.

Цена бицикла од 10.062.021 долар у ствари симболизује датум када се идеја родила, дакле 10.6.2021. године, а од тада до данас Бојан на многобројне начине покушава да ступи у контакт са Илоном Маском и своју идеју сваким даном све више развија. Како је испричао, Илон Маск је већ лансирао разне предмете у свемир, између осталог и свој аутомобил „тесла“, а бицикл који му је „намењен“ има и своје име – Доџмобил, које такође није случајно одабрано.

  • Име бицикла у ствари треба да привуче Илона Маска. Наиме, назив доџ је део назива криптовалуте коју Илон Маск промовише, односно која је направљена као опозит биткоину, интернет валути која полако осваја свет. Тај доџкоин (dogecoin), постоји као шала, али његова вредност управо зависи од Илона Маска, односно вредност му скаче када га он подржи. Око доџкоина постоји буквално заједница од неколико милиона људи, који прате све што се око њега и Илона Маска дешава. Један од њих сам и ја и због тога сам тако назвао и свој бицикл, да бих привукао његову пажњу – рекао је Бојан Спасић.

Уколико и не успе у својој намери и не ступи у контакт са Илоном Маском, Бојан Спасић каже да неће имати ништа против да бицикл откупи било ко други по тој цени и са истом сврхом. Како је рекао, било би довољно да Маск само подржи идеју и да га откупи његова армија пратилаца, што би их појединачно изашло само долар-два. С друге стране, уколико заиста успе да прода бицикл Илону Маску, жели да његов Доџмобил отпутује у свемир и да буде једна велика реклама, која ће стварати додатни новац за болесну децу.

  • Замисао је да на мој Доџмобил уградим екран или неку другу врсту медија, те да се на њему могу вртети рекламе разних компанија. Замислите нпр. да Доџмобил лети по свемиру и да са њега можете видити рекламу „Кока-коле“ на Земљи. То би било сјајно, а новац од рекламе би био уплаћен у хуманитарне сврхе и било би добро свима. „Кока-кола“ би имала феноменалну рекламу, а деца новац за лечење – испричао је Спасић.

У међувремену, док покушава да прода свој бицикл и ступи у контакт са Илоном Маском, Бојан пише свој блог, на којем обавештава своје пратиоце о свему што се дешава. Како се може видети, објављује разне видео-клипове, шале и текстове, а његова публика су углавном школарци. Уколико и не успе у својој замисли Бојан Спасић сигурно неће бити разочаран, јер је ипак у једном већ успео, а то је да се одлично забави и да забави друге.

М.Р.