ОД ДАНАС ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ И ПЛАТЕ, АЛИ ИМА И ДОСТА ПОСКУПЉЕЊА
ОД ДАНАС ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ И ПЛАТЕ, АЛИ ИМА И ДОСТА ПОСКУПЉЕЊА

У Србији су од данас, 01. јануара 2021. године пензије повећане 5,9, одсто, плате у јавном сектору пет одсто, док је минимална зарада већа за око 2.000 динара, односно 6,6 одсто.

Пензије су повећане 5,9 одсто на основу швајцарске формуле, тако да ће бити веће од 800 до 8.000 динара, у зависности од досадашњих износа, а просечна пензија биће већа за око 1.600 динара и износиће 29.407 динара месечно.

Када је реч о повећању плата, медицински радници добиће повишицу пет одсто, док ће остали у јавном сектору добити најпре од 1. јануара повећање плате 3,5 одсто, а у априлу додатних 1,5 одсто.

Повишицу су добили и припадници Војске, с тим да ће они у априлу добити и додатно повећање од 10 одсто, које неће бити линеарно. Како је раније најављено, највеће повећање имаће војници по уговору – разводници, десетари, млади водници, па подофицири, а најмање увећање имаће официри.

Минимална месечна зарада за коју у Србији ради око 350.000 радника сада износи 32.126 динара.

Минимална цена рада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање, за период јануар – децембар 2021. године износи 183,93 динара (нето), по радном часу.

Раст прихода грађана у стопу прати и раст цена, па су тако од данас поскупиле цигарете, Претплата за РТС и РТВ, боравак у сомборским вртићима, цена Цена ПЦР теста на лични захтев а од 01. фебруара ће поскупети и струја за домаћинства и мале купце.

Цигарете скупље за 10 динара по паклици

Паклица цигарета у Србији од данас, 1. јануара 2021. године је скупља за 10 динара. Тако најјефтиније цигарете коштају 270 динара, а они који воле квалитетнији дуван мораће да издвоје и 400 динара.

Изменама Закона о акцизама предвиђено је постепено повећање акциза на цигарете од 2021. до 2025. и то на сваких шест месеци по 1,50 динара по паклици. Кроз постепено повећавање акциза по средњорочном акцизном календару 2021-2025. године, у предвиђеном року, требало би да се достигне минимални ниво опорезивања акцизом предвиђен директивама ЕУ. Планирани приходи од акциза на цигарете у 2021. износе 109,4 милијарди динара. Кроз постепено повећање акциза требало би да се достигне минимални ниво опорезивања акцизом предвиђен стандардима ЕУ од 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно минимум 1,8 евра по паклици цигарета. Досадашњи ниво опорезивања акцизом износио је 70 евра на 1.000 комада цигарета. Акцизе ће бити повећане и на несагоревајући дуван и на течност за пуњење електронских цигарета.

Претплата за РТС и РТВ 299 динара

Претплата за РТС и РТВ од данас је повећана са досадашњих 255 динара на 299 динара. То је предвиђено изменама Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис, које је усвојила Скупштина Србије. Такса ће се и даље наплаћивати кроз обједињени рачун за струју. Предвиђено је да се до 31. децембра 2021. године РТС и РТВ делимично финансирају преко претплате, а делимично из буџета државе.

Цена ПЦР теста на лични захтев 9.000 динара

Цена ПЦР тестирања на лични захтев од данас је повећана са досадашњих 6.000 динара на 9.000 динара. Члан Кризног штаба Предраг Кон раније је рекао да је цена ПЦР тестирања економска ствар, али да има и функцију одвраћања за оне који се тестирају искључиво због путовања. Цена тестирања на лични захтев за стране држављане од половине децембра износи 18.000 динара.

У Сомбору поскупео и вртић

Уласком у нову годину поскупео је и боравак деце у сомборским вртићима. Према новом ценовнику целодневни боравак деце – јаслени и обданишни програм је поскупео за 126 динара, док је целодневни боравак деце у припремно-предшколском програму скупљи за 83 динара. Полудневни боравак деце у припремно-предшколском програму је поскупео за двадесетак динара.

Од 1. фебруара поскупљује и струја

Према одлуци о цени електричне енергије за гарантовано снабдевање, струја за домаћинства и мале купце у Србији ће од 1. фебруара 2020. године бити скупља за 3,4%. Просечна цена електричне енергије за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама (домаћинства и мали купци), утврђена на основу максимално одобреног прихода од 1. фебруара износиће, без пореза и такси, 7,867 дин/kWh и биће већа у односу на постојећу просечну цену за 3,4%.

Оставите одговор