ОД 20. ДЕЦЕМБРА ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ ОБАВЕЗАН НЕГАТИВАН PCR ТЕСТ ИЛИ КАРАНТИН
ОД 20. ДЕЦЕМБРА ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ ОБАВЕЗАН НЕГАТИВАН PCR ТЕСТ ИЛИ КАРАНТИН

Страни држављани неће моћи да уђу у Србију без негативног PCR теста, не старијег од 48 сати, док ће грађани Србије моћи да уђу без теста у земљу, али ће онда морати у карантин, саопштила је министарка и чланица штаба Дарија Кисић-Тепавчевић. Та мера важиће од 20. децембра, највероватније до 10. јануара, у зависности од епидемиолошке ситуације, рекла је Кисић Тепавчевић након седнице Кризног штаба.

  • Кризни штаб је данас донео одлуку према којој ће на граничним прелазима бити вршена појачана контрола уз обавезан PCR тест за све стране држављане који желе да уђу у нашу земљу, рекла је Кисић Тепавчевић.

Тест ће бити потребан за све стране држављане, без обзира из које земље улазе у Србију.

  • Што се наших држављана тиче, Устав им гарантује улазак у земљу и они су увек добродошли. За њих ће важити обавезна кућна изолација у трајању од 10 дана, ако немају негативан ПЦР тест. Тај карантин могу да прекину негативним ПЦР тестом, објаснила је Кисић Тепавчевић.

Актуелне мере до петка, потом можда и нове

Министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да је данас на седници Штаба одлучено да све рестриктивне мере, које су важиле до сада, буду на снази до петка 18. децембра, након чега ће се поново сагледати да ли ће се уводити додатне мере или променити постојеће. Кисић Тепавчевић је навела да су актуелне мере дале ефекте, иако су бројеви још увек веома високи.

  • Види се континуирани пад новозаражених, пад процента позитивности, као и повољнији однос броја хоспитализованих у односу на отпуштене пацијенте. То су, ипак, и даље високе вредности, оптерећење здравственог система је велико и морамо сви да урадимо све да смањимо преношење вируса, рекла је Кисић након седнице Штаба.

Она је апеловала на грађане да предстојеће празнике и славе ове године прославе у најужем кругу породице, али и да се тада придржавају свих превентивних мера. Истакла је да се одржавање слава по кућама неће контролисати, јер то није могуће.

  • Нико ни не жели да врши такве врсте контрола. С друге стране, сматрам да сви полазимо од себе и да сви желимо у нашем дому да имамо једну здраву атмосферу, а не да куће буду места окупљања и ширења заразе, рекла је Кисић, преноси Тањуг. (Политика)

Оставите одговор