ОБЕЛЕЖЕНО ПОЛА ВЕКА ЦРКВЕ св. НИКОЛА ТАВЕЛИЋ НА БЕЗДАНСКОМ ПУТУ У СОМБОРУ
ОБЕЛЕЖЕНО ПОЛА ВЕКА ЦРКВЕ св. НИКОЛА ТАВЕЛИЋ НА БЕЗДАНСКОМ ПУТУ У СОМБОРУ

Католички верници и њихови гости су 27. јуна на салашима на Безданском путу прославили јубиларну, педесету годишњицу изградње цркве св. Никола Тавелић.

Црква се налази на средини седам километара дугачког реда салаша, који се пружа дуж пута између Сомбора и Бездана, а католичка жупа обухвата и неке од салаша североисточно од тог пута („Мали Беч“, сви салаши западно од корита „Мостонге“). Историјски записи у црквеним књигама кажу да је, после вишегодишњег тражења, свештеник у жупи Пресветог Тројства, Иван Јурига 1971. године испословао дозволу за изградњу цркве, на њиви коју су за ту намену поклонили Петар и Аранка Громиловић. Те године, 13. јуна постављен је камен темељац од стране суботичког бискупа Матије Звекановића, а уз подршку бројних донатора за неколико месеци је изграђена црква. Кум изградње цркве био је познати сомборски лекар, др Ладислав Влашић.

Верници са Безданског пута су око католичког Петровдана прослављали свој кирбај и док није била изграђена црква, па су се одлучили да и годишњицу прославе 27. јуна. Мису захвалницу предводио је жупник у суботичкој катедрали Стјепан Беретић који је пореклом из Сомбора, а били су присутни и жупници који су раније овде службовали: Лазар Новаковић, Фрања Иванковић, као и Јосип Пекановић и капелан Лука Пољак који овде тренутно служи.

Хронике бележе да дозвола за изградњу цркве није била добро примљена од страте партијских челника Сомбора седамдесетих година. Према писању Новости од 14.4.1973, а и према писању Сомборских новина, на седници Социјалистичког савеза радног народа, дозвола је названа “чистим политичким промашајем”, а о тој теми се говорило и на седницама основних организација Савеза комуниста. Тадашњи председник Општинског већа Ласло Јагиц, председник Већа радних заједница Марко Патачић, начелник секретаријата за Стамбено-комуналне послове Марко Менарски и директорка Завода за урбанизам Иванка Јовановић поднели су оставке на своја положаје, а Јовановић је искључена из партије.

Марко Туцаков