ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СОМБОРА
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СОМБОРА

Град Сомбор је јуче прославио Дан ослобођења, у знак сећања на 21. октобар 1944. године када се наш град изборио за своју слободу у Другом светском рату. То је подвижнички дан наших суграђана и других припадника наше тадашње државе и јединица совјетске Црвене армије којима су се придуржиле и јединице бугарске армије. На овај дан сећамо се свих жртава којима је плаћена стечена слобода, али и подсећамо на сталну потребу привредног и економског развитка, културе и образовања у слободи.

Тим поводом, представници Града Сомбора на челу са председником Скупштине Града Зораном Русом и градоначелником Антониом Ратковићем, представиници Амбасаде Руске Федерације Денис Круглов и пуковник Владимир Биков, представници Амбасаде Републике Бугарске Антон Миланов и капетан Мартин Димитров, као и представници ГО СУБНОР-а, ГО Српске напредне странке, Асоцијације жена Сомбор и Удружења српско-руског пријатељства положили су венце на Споменик партизанским борцима, Споменик борцима Црвене армије, Споменик бугарским жртвама и Споменик жртвама фашистичког терора.

У Великој скупштинској сали традиционално је одржана Свечана академија, на којој је градоначелник Антонио Ратковић уручио захвалнице за активан допринос очувању успомене на жртве Другог светског рата и ослобођење Сомбора 21. октобра 1944. године Вукашину Елезу члану Председништва и секретару ГО СУБНОР Србије Сомбор, Илији Радичанину члану СУБНОР Србије Сомбор и благајнику Месног удружења Кљајићево и Ивану Јерковићу, члану СУБНОР Србије Сомбор – Месно удружење Горња варош.

Градоначелник је истакао да овај дан мора да се обележава и да сећање мора да се преноси будућим генерацијама како се све страхоте Другог светског рата не би заборавиле, да се зло не би поновило.

„21. октобра 1944. године Сомбор је извојевао историјски, цивилизацијски подвиг, победио је фашизам и освојио слободу. Слобода је уткана у нашу традицију, у нашу културу, у нашу прошлост, садашњост и будућност, у наше биће. Ја сам данас поносан што сам заједно са нашим осведоченим пријатељима био у прилици да се поклоним и одам почаст онима који су се борили за наша слободна јутра и који су за нашу будућност, дали у залог своју будућност. Ми то не смемо да заборавимо“, рекао је Ратковић.

На Свечаној академији ученици Музичке школе „Петар Коњовић“ у Сомбору, извели су музички програм у славу херојских дана, а који садржи руске, бугарске и српске народне песме.

Оставите одговор