НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ ЦИГАРЕТА! ЦЕНЕ ЋЕ РАСТИ ДОК НЕ ДОСТИГНУ ЕВРОПСКИ НИВО
НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ ЦИГАРЕТА! ЦЕНЕ ЋЕ РАСТИ ДОК НЕ ДОСТИГНУ ЕВРОПСКИ НИВО

Редовно усклађивање акциза и овог јула доводи до повећања цена цигарета свих произвођача и увозника. На киосцима нови ценовници из БАТ и ЈТИ, а у среду стижу и из „Филип Мориса“.

Поскупљење цигарета због усклађивања акциза није стигло на киоске истог дана, али ће за све бити – исто. Цене паклице из фабрике цигарета „Бритиш Америкен тобако“ у Врању и „Јапан тобако интернешнала“ из Сенте порасле су прошле недеље за 10 динара, а за толико ће у среду бити скупљи и сви брендови из нишког „Филип Мориса“.

И овог пута цигарете су поскупеле због поштовања акцизног календара, којим је до краја 2020. године предвиђено повећање државних намета два пута годишње – и то до краја јануара и јула. Из истих разлога, 1. фебруара ове године цене паклица су порасле за 10 динара.

Цигарете су оптерећене са две врсте акциза – пропорционалне које износе 33 одсто и специфичне које расту за 1,5 динара два пута годишње – објашњавају дуванџије. – Државни део по свакој паклици од последње корекције износиће 68,5 динара, односно 1,5 динара више него досад. Толики раст, међутим, вуче и остале трошкове које произвођачи имају, па расту и цене.

Од када је Акцизни календар ступио на снагу 2017. године, пушачи два пута годишње очекују поскупљење цигарета. И овог пута, домаћи произвођачи цигарета прелили су трошак повећања државних намета на потрошаче. Иако се спекулисало да ће јулско усклађивање акциза ове године највероватније ићи на рачун дуванџија, јер су цене паклица све више, то се није догодило.

Тако паклица „пал мала“ уместо 260 динара кошта 270. Толико ће од среде да кошта и ЛМ. За „лаки страјк“ је потребно 290, а „ротманс“ 260 динара. Паклице „бонда“ у меком паковању ускоро ће коштати 350 динара, а за остале врсте „бонда“ биће потребно десет динара више. „Честерфилд“ ће од среде коштати 280 и 290 динара, за „ИВ 120“ биће потребно чак 370 динара. Паклица „марлбора“ ће бити 340 и 350, док ће „парламент – аква блу“ бити неопходно припремити чак 390 динара.

Министарство финансија припремило нови акцизни календар за цигарете, којим је предвиђено постепено повећање акциза на сваких шест месеци, почев од 1. јануара 2017. године. Наша земља спада у земље са најјефтинијим цигаретама. До краја 2020. године имамо обавезу и морамо да достигнемо стандарде ЕУ, које прописују да је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета. Тренутно, акцизе у Србији су око 60 евра на 1.000 цигарета. (Вечерње новости)

Оставите одговор