НОВИНЕ У ЗДРАВСТВУ: СТО ОДСТО ЗАРАДЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ
НОВИНЕ У ЗДРАВСТВУ: СТО ОДСТО ЗАРАДЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ

Скупштина Србије усвојила је 3. априла нови Закон о здравственом осигурању, а међу најзначајним новинама у овом закону јесте сто одсто зараде за родитеље тешко оболеле деце. Новим законом предвиђено је да родитељи имају право на боловање с примањима целе зараде током лечења детета од рака или неког другог тешког обољења до навршене 18 године, а боловање ће морати да обнављају на сваких шест месеци.

  • Ово је веома важна ствар, пре свега за породице у којима дете оболи. Присуство родитеља за све време трајања лечења и материјална сигурност породице једни су од најважнијих услова да би процес лечења текао мирно и био успешан. На овај начин систем и држава стају иза оних којима је потребна подршка обезбеђујући им неопходну сигурност и могућност бриге о породици, онда када је живот детета угрожен – рекла је Нада Шућур Живановић, волонтерка Националног удружења родитеља деце оболеле од рака из Сомбора.
Нада Шућур Живановић

Родитељи тешко оболеле деце до сада су имали право на 65 одсто личних примања и четири месеца боловања. Након истека овог периода обично су напуштали посао или добијали отказ како би били уз своју болесну децу.

  • У име НУРДОР-а желим да поздравим овај потез надлежних. Срећни смо да видимо да постоји слух за решавање проблема и пружање сваке могуће подршке деци оболелој од рака и њиховим породицама. То је један од веома важних сегмената популационе политике и држава која жели да је унапреди мора показати највећи могући степен бриге о оболелој деци. Ово јесте прави пут и спремни смо да будемо део сваке иницијативе за даље унапређење сваког сегмента педијатријске онкологије у Србији – истакла је Нада Шућур Живановић.

Осим ове новине, по новом Закону о здравственом осигурању изабрани лекар моћи ће да отвори боловање до 60 дана, уместо досадашњих 30 дана, а лекари специјалисти моћи ће да упуте пацијента на болничко лечење, а не само изабрани лекар као до сада. Такође, новим Законом о здравственом осигурању предвиђено је да они који се три пута не одазову на превентивне прегледе, а за то немају оправдање, морају да плате 35 одсто цене лечења уколико се разболе од болести за коју је био предвиђен скрининг.

Оставите одговор