НОВИ ПРЕДЛОГ ЗАКОНА ЋЕ ПУТНИЦИМА ОМОГУЋИТИ ДА НАПЛАТЕ КАШЊЕЊЕ ВОЗОВА
НОВИ ПРЕДЛОГ ЗАКОНА ЋЕ ПУТНИЦИМА ОМОГУЋИТИ ДА НАПЛАТЕ КАШЊЕЊЕ ВОЗОВА

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о уговорима о превозу у железничком саобраћају предвиђено је да када воз касни дуже од сат времена, путник може да прекине путовање и затражи да му се врати сав новац који је дао за возну карту.

Ако пак одлучи да ипак настави путовање, путник може тражити део новца, и то 25 одсто ако воз касни између 60 и 119 минута, односно 50 одсто у случају кашњења дужег од два сата.

Овај законски предлог је ушао у скупштинску процедуру а како за портал biznis.rs каже министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, железничари су добили прелазни период од две године да ову законску одредбу и примене.

  • Како је у току велики број инфраструктурних радова на српским пругама, што је тренутно значајна препрека редовности и поузданости услуге, дат је прелазни период да се услуге прилагоде и превозници финансијски стабилизују своје пословање, објаснио је Момировић.

Новим решењима ће се према објашњењу министра достићи европски ниво права путника у железничком саобраћају, што је један од циљева доношења закона, док је други, мотивација превозника да подигну квалитет услуга и унапреде поузданост железничког путничког саобраћаја. (Танјуг)