НЕВАКЦИНИСАНИ ДРЖАВЉАНИ СРБИЈЕ ПО ПОВРАТКУ ИЗ ЗЕМАЉА ОКРУЖЕЊА МОРАЈУ ИМАТИ НЕГАТИВАН ПЦР ТЕСТ
НЕВАКЦИНИСАНИ ДРЖАВЉАНИ СРБИЈЕ ПО ПОВРАТКУ ИЗ ЗЕМАЉА ОКРУЖЕЊА МОРАЈУ ИМАТИ НЕГАТИВАН ПЦР ТЕСТ

Држављани Србије који су уочи ускршњих празника отпутовали ван земље у Мађарску, Бугарску, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Северну Македонију или Албанију, приликом повратка у нашу земљу морају да имају негативан ПЦР тест, не старији од 48 часова, нова је одлука која је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ 2. априла, а која је ступила на снагу истога дана.

У „Упутству о начину примене ограничења уласка у Републику Србију“ лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19 додат је нови, став 4. који гласи:

„Лица која улазе у Републику Србију из држава из става 4. ове тачке, а имају одобрен привремени боравак или стално настањење у тим државама, дозвољен је улазак у Републику Србију под условом да у року од 48 часова од часа преласка државне границе доставе територијално надежном заводу за јавно здравље негативан РТ-ПЦР тест или антиген тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије Републике Србије“.

Ова одлука не односи се на оне који су потпуно вакцинисани (са обе дозе, односно једном дозом у случају вакцинације АстраЗенека вакцином) у Србији и који о томе имају потврду, издату од стране здравствене установе.

Ову меру донело је Министарство здравља Републике Србије на предлог Института за јавно здравље „Батут“. (РТВ)