НЕПОВОЉНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ГРАДУ И ОКРУГУ – СВАКОГ ДАНА СВЕ ВИШЕ ОБОЛЕЛИХ
НЕПОВОЉНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ГРАДУ И ОКРУГУ – СВАКОГ ДАНА СВЕ ВИШЕ ОБОЛЕЛИХ
  • Post category:Друштво

Од 69 тестираних у понедељак у Ковид амбуланти, готово половина позитивних ● Од укупног броја оболелих, 85% је невакцинисано ● У болници тренутно 19 оболелих од короне, нема пацијента на механичкој вентилацији

У последњих десет дана нагло се погоршава епидемиолошка ситуација у граду, али и целом Западнобачком округу. Према подацима сомборског Завода за јавно здравље, закључно са понедељком, 13. септембром, у Сомбору је забележено 294 активних случајева заражавања вирусом корона. У Апатину је у истом периоду било 63 новозаражених, у Кули 136, а у Оџацима 112. С порастом броја оболелих бележи се и раст броја прегледа у ковид амбулантама Дома здравља и Опште болнице „Др Радивој Симоновић“. У периоду од 7. до 12. септембра у Ковид амбуланти Дома здравља прегледано је 363 особа, од којих је 130 било позитивно на коронавирус. Међу тестиранима било је и једанаесторо деце од 12 до 17 година, од којих је петоро било позитивно. Према речима др Здравка Хлодика, надлежног у Ковид амбуланти и координатора за масовну имунизацију, чак 55 људи је упућено на болнички преглед, а управо толико је и прегледано само у понедељак у респираторној амбуланти сомборске болнице.

  • Оно што можемо са сигурношћу да кажемо, јесте да је клиничка слика код оболелих тежа него раније, јер се људи касно јављају на прегледе у Ковид амбуланту. Тренутно је доминантан делта сој вируса, који је много заразнији него нпр. вухански сој, који је био активан на почетку пандемије. Поређења ради, један заражени вуханским сојем вируса је заразу преносио на једног или два човека, док заражени делта сојем вируса заразу пренесе у просеку на осам људи, што је велика разлика – објаснио је др Хлодик.

Према подацима из Ковид амбуланте, међу новооболелима у овом четвртом таласу у Сомбору највећи проценат чине невакцинисани, чак 85 %. Око 10 % оболелих је вакцинисано само једном дозом вакцине, док је свега 5 % вакцинисаних са обе дозе оболело од короне.

  • Међу њима су углавном особе које су примиле кинеску вакцину, јер након шест месеци ниво антитела опада. Ипак, оно што је најважније, код таквих пацијената се не развија тежа клиничка слика, већ се углавном све своди на блаже симптоме, као што су благо повишена температура, губитак чула мириса и укуса или болови у мишићима – казао је др Хлодик.

На вакциналном пункту на Градском базену дневно се вакцинише између 300 и 400 људи. Интересовање за прву дозу вакцине и даље није велико, док је за трећу дозу повећано.

  • До сада је у Сомбору дато укупно 68.540 вакцина. Од тог броја другом дозом је вакцинисано око 33.000 грађана, док је трећу дозу примило 3.800 људи. На дневном нивоу око 40 грађана изрази интересовање за прву и другу дозу вакцине, док се сви остали вакцинишу трећом дозом вакцине. Према статистици, Сомбор је и даље у врху по броју вакцинисаних у Србији, односно међу градовима са највећим бројем ревакцинисан грађана – истакао је др Хлодик.

Према подацима сомборског Завода за јавно здравље, у Западнобачком округу тренутно су ревакцинисане 63.392 особе, а трећу дозу вакцине примило је укупно 6.305 особа. Др Гордана Цветић, епидемиолог из ЗЗЈЗ, каже да је ситуација у граду и даље нестабилна и неповољна, те да се саветују опште мере заштите, као и специфична мера заштите – вакцинација.

  • Једино високим колективним имунитетом можемо се изборити са овом болешћу – истакла је др Гордана Цветић.

М. Р.