НЕКОЛИКО СТОТИНА СОМБОРАЦА УЧЕСТВОВАЛО У ДРУГОЈ ЛИТИЈИ ПОДРШКЕ СРПСКОМ НАРОДУ У ЦРНОЈ ГОРИ
НЕКОЛИКО СТОТИНА СОМБОРАЦА УЧЕСТВОВАЛО У ДРУГОЈ ЛИТИЈИ ПОДРШКЕ СРПСКОМ НАРОДУ У ЦРНОЈ ГОРИ

Завичајно удружење Срба „Коријени“ из Сoмбора је у недељу 8. марта 2020. године орагнизовало још јену литију, као знак подршке Србима који живе у Црној Гори а чија су верска права и слободе угрожени више него икада пре.

Око 300 сомбораца је након вечерње службе у Цркви Светог Георгија прошетало централним градским улицама, а на челу колоне је била икона Светога Саве коју су носила деца Сомбора. Литији је присуствовало и сомборско свештенство, али и свештеници из других градова и места Бачке а грађани су носиле иконе, транспаренте и свеће.

Литијом је доминирала огромна застава Србије коју су носили чланови управног одбора„Коријена“ и сомборски боксери. Спортисти Сомбора, међу којима је био и познати боксер Вељко Шапоња и ЗУС „Коријени“ славећи „Међународни дан жена 2020.“, литијом за спас светиња у Црној Гори су са осталим невладиним организацијама које су учествовале, изразили жељу да се успостави свет родне равноправности који и какав, према њиховим речима, сви заслужујемо.

У овој литији посебно су истакнута права жена и родна равноправност, а централну позицију, како кажу из „Коријена“, заузимале су мајке Сомбора. У литији су се нашле мајке и жене које у граду заузимају важне улоге просветних радница, лекара и медицинских радница, радница у производњи, приватних предузетника, директорица и управница… Изнад свих улога, које жене у Сомбору обављају, је и улога мајке и домаћице, како истичу чланице „Коријена“. Мајке и жене, са свима који су били прустни на литији, изражавале су своје ставове узвицима „Не дамо светиње“.

Оставите одговор