НАУЧНИК ИВАН ГУТМАН У РОДНОМ ГРАДУ ПРЕДСТАВИО ПОЈАМ „СОМБОРСКИ ИНДЕКС“
НАУЧНИК ИВАН ГУТМАН У РОДНОМ ГРАДУ ПРЕДСТАВИО ПОЈАМ „СОМБОРСКИ ИНДЕКС“
  • Post category:Друштво

У организацији Града Сомбора и Фондације Гимназије “Вељко Петровић” Сомбор, у Свечаној Сали Жупаније одржано је предавање академика проф. др Ивана Гутмана. Све присутне прво је поздравила заменица градоначелника Љиљана Тица, а потом им се обратио и академик. Тема предавања био је појам “Сомборски индекс”, иза којег стоји управо професор Гутман, научник светског гласа и један од највећих умова у Србији.

Током лета 2020. године, док је боравио у родном Сомбору, он је разрадио хемијску теорију у оквиру које се појављује једна нова величина – тополошки индекс, за који је предложио да се назове „Сомборски индекс“. За мање од годину дана, на ову тему написано је тридесетак научних радова широм света, док се нови и даље појављују. Оно што је изузетно важно је да су сви аутори, који су се бавили овом темом, користили баш његов назив за исти-“Сомборски индекс”, због чега је он и универзално прихваћен у светској науци.

  • Сомборски индекс је нешто што се појавило пре мало више од годину дана, нешто што се примењује на неки начин у хемији и претпостављам да ће Сомборци бити макар мало заинтересовани шта је то, кад већ има име “Сомборски”. Име сам дао ја, кад сам тај индекс увео, рекао је професор др Гутман.

Пред пуном салом Жупаније, академик се потрудио да на најједноставнији начин представи бројеве и индексе, те је навео примере из свакодневог живота. Између осталог, представио је срећу кроз социолошки индекс среће, кроз бројеве је приказао женску лепоту, али и људско тело кроз индекс телесне масе.

По завршетку предавања професор је присутне упутио на корисну литературу, која им најдетаљније може објаснити све што желе да знају о „Сомборском индексу“.