НАРОДНА СТРАНКА: ИГНОРИСАЊЕ ОПОЗИЦИЈЕ ОД СТРАНЕ ЛОКАЛНИХ ТЕЛЕВИЗИЈА У СОМБОРУ
НАРОДНА СТРАНКА: ИГНОРИСАЊЕ ОПОЗИЦИЈЕ ОД СТРАНЕ ЛОКАЛНИХ ТЕЛЕВИЗИЈА У СОМБОРУ

У нашу редакцију стигло је саопштење Градског одбора Народне странке Сомбор у којем се наводи да су две локалне телевизије остале неме на предлог који им је ова странка упутила, у којем се уредништву Телевизије Сомбор и Ртв Канала 54 предлаже да у своје програме уврсте емисије политичко-дебатног карактера, са сучељавањем ставова власти и опозиције. Саопштење преносимо у целости:

Поштовани суграђани,

Навршило се скоро месец дана (28. мај, видети у прилогу текста) од како се Градски одбор Народне странке у Сомбору, у најбољој намери, обратио двема локалним телевизијским кућама са предлогом да у своје програме уврсте и емисије политичко-дебатног карактера, са сучељавањем ставова власти и опозиције, што би свакако, допринело подизању квалитета програма, гледаности, а тиме би и овдашње телевизије испуниле законску обавезу о објективном, истинитом и правовременом информисању.

На жалост, до дана данашњег нису нашли за сходно да нам одговоре било шта, а камоли да узму у разматрање наш предлог, чији текст објављујемо у наставку…

Сваки наш даљи коментар је сувишан, а ви, поштовани суграђани, процените сами…

Упућено:

Телевизија Сомбор (екс РТВ Среће Сомбор) Краља Петра Првог бр. 2
Ртв Канал 54 Сомбор, Краља Петра Првог бр. 18.

ТЕКСТ ЗАХТЕВА УПУЋЕН ЛОКАЛНИМ ТЕЛЕВИЗИЈАМА

Поштовани,

Незадовољни стањем информисања грађана на локалном нивоу, упућујемо Вам следећи предлог:

Предлажемо да најмање једном недељно организујете дебатне емисије у којима би представници локалних одбора политичких странака водили расправе и сучељавали ставове око актуелних проблема, пре свега везаних за Сомбор, као и наша насељена места.

Сматрамо да није добро за демократију и достигнути ниво политичких слобода, да се у вашим медијима емитују саопштења, активности и вести, везане претежно за владајућу странку и њене „пратиоце“, који се представљају као опозиционе странке, а да за истинску опозицију нема места.

Јасно нам је да сте под јаким утицајем локалних власти од којих на конкурсима, сваке године добијате одређена средства намењена за информисање, али то не сме да буде разлог да у вашим медијима доминантно објављујете само једно, „важеће“ мишљење – владајуће(их) странака, а да истинске опозиције има само „у траговима“, и то најчешће, у негативном контексту, без прилике да се на напад и критику од стране режима, одговори.

Иако смо свесни да је такво, лоше стање информисања, мање-више, у већини локалних медија, и да сем пар сајтова, опозиција скоро нигде више не може да промовише своје програме, ставове, саопштења, подсећамо вас да је Сомбор одувек предњачио у демократским достигнућима и продорима, и да су први округли политички столови са учешћем опозиције, организовани на (нажалост угашеном) Радио Сомбору, још почетком 90-тих година, и да су Сомборске новине, међу првима у Србији, објављивале саопштења и активности опозиционих станка.

У том смислу, доживели смо праву регресију, и стиче се утисак да смо се вратили у то раније, (пред)политичко стање, односно, да је више медијских слобода било чак и за време Милошевића.

Позивамо вас стога да, у складу са златним новинарским правилом: „audiatur et altera pars“ („послушај и другу страну“), дате допринос демократији и уважите наш захтев, и да у смислу објективног, истинитог и правоременог информисања, омогућите дебатне, полемичке емисије, што је, подсетићемо вас, и ваша законска обавеза.

У уверењу да ћете изаћи у сусрет нашем захтеву, што јесте и захтев целокупног демократског јавног мнења, поздрављамо вас, захваљујемо на пажњи, и очекујемо скори одговор.

За Градски одбор Народне странке Сомбор
Председник Синиша Трњаков

Из приложене фотографије, види се да су редакције овдашњих телевизија примиле овај допис што потврђују печати ових медијских кућа и потписи оних који су примили овај документ.