НАРОДНА КУХИЊА СПРЕМА 250 ОБРОКА ДНЕВНО ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ СОМБОРЦЕ
НАРОДНА КУХИЊА СПРЕМА 250 ОБРОКА ДНЕВНО ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ СОМБОРЦЕ

У Западнобачком округу ради само једна народна кухиња и то у Сомбору. Како кажу у Центру за социјални рад, један пункт у Црвеном крсту Сомбор је довољан, јер се број корисника из категорије најсиромашнијих грађана у протекле две године смањио.

Народна кухиња у Сомбору дневно спреми 250 оброка, а мени је сваког дана различит. Осим јела „на кашику“ од донација зависи да ли ће корисници за викенд добити ланч пакет, десерт и воће, кажу у Црвеном крсту. Породице са више деце чине 60 процената оних који долазе по оброк. Корисницима значи топла реч, а куварице које им деле храну истичу да се достојанствено носе са животом у сиромаштву.

  • Људима који овде долазе прија то што им са осмехом пожелимо добар дан и питамо их како су, какав им је дан. Увек имају и неки проблем, па нам се пожале, а ми им се насмешимо, кажемо нешто лепо или утешимо са речима да ће бити све боље. Углавном су задовољни нашом услугом, сматра Марија Ђипанов, помоћна куварица Народне кухиње у Сомбору.
  • На јеловнику је кувани пиринач са месом, пасуљ са сувим месом или кобасицом, слатки купус, тесто са кромпиром или тесто са млевеним месом. То су јеловници који се претежно спремају, а храна се редовно контролише, објашњава Биљна Клипа, секретар Црвеног крста Сомбор.

У Центру за социјални рад истичу да се број корисника народне кухиње смањује. Током 2017. године 235 лица имало је право на 486 оброка дневно, док је у 2019. издато 123 решења за 262 оброка.

  • Тај број се из године у годину смањује, не из разлога што имамо рестриктивну политику приликом остваривања овог права, већ из разлога што су корисници нашли посао у иностранству или су решили свој социјални статус запошљавањем у фирмама које се развијају на територији града Сомбора, каже Миодраг Тепшавац, руководилац службе локалних права и услуга у Центру за Социјални рад Сомбор.

Народну кухињу финансира Град Сомбор са 20.000.000 динара, а поред хране, за социјално угрожене мештане из насељених места годишње се подели 3.300 пакета хране у шест транши.

Народна кухиња у Сомбору је отворена 2015. године. Захваљујући немачкој организацији Хелп, у Црвеном крсту истичу да имају савремену опрему за припремање топлих оброка, а уз помоћ локалне самоуправе обезбеђена су средства за топле оброке и пакете хране. (РТВ)

Оставите одговор