НАКОН ПЕТ ГОДИНА, МОНОШТОРСКО БРОДОГРАДИЛИШТЕ ИМА УГОВОРЕНЕ ПОСЛОВЕ ЗА НОВОГРАДЊУ
НАКОН ПЕТ ГОДИНА, МОНОШТОРСКО БРОДОГРАДИЛИШТЕ ИМА УГОВОРЕНЕ ПОСЛОВЕ ЗА НОВОГРАДЊУ

Бродоградилиште у Бачком Моноштору од 1978. године је направило 169 новоградњи, а последњих пет година радили су углавном ремонте бродова. Да за бродоградњу има наде показује пример, што ће након више година кренути новоградња и пословни подухвати који дају оптимистичну димензију овој привредној грани, која за собом вуче и друге индустријске гране.

Последњих пет година није било бродоградње, већ су се превасходно радили ремонти домаћих и страних пловних објеката, кажу у бродоградилишту из Бачког Моноштора и додају да од ове године имају уговорене послове за новоградњу. Иван Пашић, радник из бродоградилишта, истиче да ће у току свог вишедеценијског стажа са радошћу дочекати изградњу 170-тог пловила.

  • Налазим се поред најстаријег струга који ради у Европи, а датира из 1854. године и произведен је у Бечу. Овај струг и даље ради беспрекорно и још може да направи бродске осовине. Од 1978. године до сада смо имали 169 новоградњи у овом бродоградилишту и са радошћу очекујем почетак 170 новоградње, рекао је Иван Пашић.

Домаћинско руковођење резултат је непрекидног рада и нових пословних подухвата истичу руководиоци овог предузећа.

  • За ову годину имамо доста уговорених послова и планирамо да повећамо број запослених. Имамо добру сарадњу са предузетницима из Хрватске, сервисирамо неколико њихових фирми, затим пловне објекте из Мађарске и Немачке, али и других земаља поред наше, каже Милан Вучковић, власник бродоградилишта у Бачком Моноштору.
  • Бродови који долазе код нас углавном захтевају преглед дебљина лимова, електричне инсталације, осовинских водова, хидраулике кормила, односно свих бродских система. Имамо стручну радну снагу која је атестирана и изузетно квалификована за сваки посао који радимо, изјавио је Срђан Чанковић, менаџер бродоградилишта у Бачком Моноштору.
  • У привредном амбијенту Западнобачког округа постоје три бродоградилишта која раде, а у приватном су власништву. Међутим, највише ради ово у Бачком Моноштору. Проблем изградње бродова у бродоградилиштима у нашој земљи је настао крајем деведестих година, рекао је Михало Маћуш из Регионалне привредне коморе Сомбор.
  • Бородградилиште у Бачком Моноштроу је једно од 15 предузећа која су се одлучила да учествују у пројектру „Инклузија 2“ које спроводи Немачка организација за сарадњу у Србији. На овом пројекту су Град Сомбор, Школа за Основно образовање одраслих из Сомбора и Савез ромских невладиних организација из западнобачког округа, каже Кристијан Баги, пројектни менаџер у Школи за основно образовање одраслих у Сомбору.

У бродоградилишту, једном од најстаријих у овом делу југоисточне Европе из 1796. године тренутно ради шездесетак запослених. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор