НАЈАВЉЕНА РЕВИТАЛИЗАЦИЈА ДЕОНИЦЕ ВЕЛИКОГ БАЧКОГ КАНАЛА У СОМБОРУ
НАЈАВЉЕНА РЕВИТАЛИЗАЦИЈА ДЕОНИЦЕ ВЕЛИКОГ БАЧКОГ КАНАЛА У СОМБОРУ

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, председник Скупштине града Зоран Рус и члан Градског већа за област пољопривреде Борис Буловић, састали су се са директором Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“ Срђаном Кружевићем. Повод за састанак су заједнички планови за ревитализацију деонице Великог бачког канала у Сомбору, након што је заједничкичким снагама израђен елаборат за ове радове.

Планирано је да се прво ревитализује деоница канала са десне стране од Aпатинског моста, a у оквиру радова била би направљена и инспекцијска стаза на другој обали канала, коју ће моћи да користе и грађани за рекреацију и пецање. Према речима директора ЈВП „Воде Војводине“, планирани радови значајно ће допринети заштити, али и за наводњавање земљишта.

  • Проток канала је доста смањен и имамо свега 18 m3 по секунди, а да би смо задовољили систем који је потребан да наводњава, јер овде постоји доста двонаменске мреже, систему је потребно 35 m3. Ми ћемо то радити из сопствених средстава, али ћемо и аплицирати у неким фондовима који буду имали разумевања за то. Покушаћемо и на Бездану да направимо један добар улаз воде како би и оданде отчепили проток, јер је то јако важно због две ствари. Прва ствар је да бисмо се сачували од унутрашњих вода, односно да бисмо имали капацитет да прихватимо унутрашње воде, а оно што је пољопривредницима још важније јесте да могу да наводњавају своје њиве, рекао је директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић.

Градоначелник Сомбора је истакао да је ово заједнички пројекат Града, ЈВП „Воде Војводине“ и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

  • Локална самоуправа је препознала колики је значај каналске мреже коју имамо на нашој територији и свакако да ћемо из године у годину увећавати улагања, јер пре свега, запуштени канали свакако да нису никоме циљ, што ће свакако значити како Водопривредном предузећу, тако и нашим пољопривредницима. Битно је да се на овој траси у дужини од 820 метара налази наше купалиште „Штранд“, што ће свакако значити да ова деоница буде лепша, чистија и боља. Ово је заједнички пројекат Града Сомбора, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и ЈВП „Воде Војводине“. Ако сви заједнички уложимо средства у овакве ствари, сигуран сам да ћемо моћи и успешно да их реализујемо, поручио је градоначелник Ратковић.

Актери састанка обишли су и трасу Великог бачког канала где би се прво радила ревитализација, а ускоро се очекује и почетак радова.