НА „ТРОМЕЂИ“ НЕМА СТЕПЕНИЦА, ПА ЈЕ КУПАЊЕ НЕМОГУЋЕ!
НА „ТРОМЕЂИ“ НЕМА СТЕПЕНИЦА, ПА ЈЕ КУПАЊЕ НЕМОГУЋЕ!

Купалиште „Тромеђа“ у Сомбору се налази на 52 километру леве обале канала Врбас – Бездан и уређено је након што су Сомборци у оквиру пројекта „Партиципативно буџетирање“ за 2016. годину дали највише гласова да се баш ова локација доведе у репрезентативно стање.

Радовиду на уређењу „Тромеђе“ коштали су око девет милиона динара, од чега је ЈВП „Воде Војводине“ суфинансирало 5,4 и град Сомбор 3,6 милиона динара. Из наведених средстава 2017. године су уређени мол, привезиште за чамце, степениште, део клупа и сунцобрана. Током 2018. године поплочана је стаза, асфалтиран је један део пролаза и монтирано је још осам сунцобрана и клупа. Последњих дана Сомборци не могу да користе овај уређени простор за купање, што му је и основна намена, јер више нема мердевина којима би купачи могли да уђу и изађу из воде.

Излазак из воде немогућ

Ни једне од двоје степеница које су монтиране приликом изградње купалишта више не постоје. Како смо сазнали од суграђана који често проводе време на овом излетишту, пре пар недеља су прво нестале једне, а ових дана и друге лестве, па се сада може рећи да ово тренутно и није купалиште.

Купалиштте без степеница
  • У воду би можда могло да се уђе скоком, али излазак је практично немогућ пошто је мол висок, па чак ни они у пуној форми не могу ни на мишиће да изађу из воде, а да не причам о нама старијима, каже једна Сомборка.

Почетком јуна месеца, на старту купалишне сезоне, чланови Друштва подводних активности Сомбор су чистили канал код „Тромеђе“, како би ово место било безбедно за купаче. Ипак, иако не могу да се купају, људи радо долазе на „Тромеђу“, јер како кажу, лепо је уређено и природа је лепа. У исчекивању да ће надлежни ускоро направити нове мердевине које би омогућиле поновно купање, људи се на молу сунчају и проводе време на клупама у хладовини испод сунцобрана.

У ишчекивању нових степеница, добро је и сунчање

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је приликом обиласка излетишта у априлу прошле године апеловала на грађане да као добри домаћини сачувају овако лепо уређен простор, али очигледно апел није уродио плодом па су вероватно, несавесни појединци ускратили грађане за комплетно летње уживање на овој локацији. Градоначелница је тада рекла да ће ово излетиште одржавати локална јавна предузећа која су и помогла његову изградњу. Иако није прецизирано у чијој надлежности је одржавање овог купалишта, поштојавних предузећа у граду има неколико, надамо се да ће надлежни из истих брзо реаговати и поставити нове степенице, јер је сезона купања у пуном јеку. До тада, наши суграђани који дођу на „Тромеђу“ улазак и излазак из воде ће морати да потраже на оближњим приватним моловима.

Наша екипа је обишла и друга купалишта уз канал. Популарни „ПИК“ већ годинама пропада, а плочник на овом купалишту се одвојио од трибина и до пола је упао у воду па је купање на овом месту изузетно ризично.

Купалиште „ПИК“

Нешто боља ситуација је на такозваном „општинском купалишту“ и на плажи код некадашњег бунгалова полиције.

Купалиште „92“

У сваком случају, наша препорука је да летње дане проведете на „Штранду“ или базену, који су ове године лепо уређени и безбедни, а поред спасилачке службе, свлачионица, уређених тоалета, поседују и доста садржаја за децу.

This Post Has One Comment

Оставите одговор