НА ТЕРИТОРИЈИ СОМБОРА ПУШТЕНО У РАД 13 МЕТЕО СТАНИЦА, ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ПОДАТКЕ ДОБИЈАЈУ ПУТЕМ АПЛИКАЦИЈЕ ЗА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН
НА ТЕРИТОРИЈИ СОМБОРА ПУШТЕНО У РАД 13 МЕТЕО СТАНИЦА, ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ПОДАТКЕ ДОБИЈАЈУ ПУТЕМ АПЛИКАЦИЈЕ ЗА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН

Град Сомбор је добио 13 метео станица у оквиру пројекта „Дигитализација општинског управљања земљиштем“, који је подржан кроз Програм развојног партнерства (develoPPP.de) Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), а који спроводе Немачка развојна сарадња (ГИЗ), TeleGroup и НАЛЕД.

Метео станице су постављене у Сомбору, Дорослову, Стапару, Бачком Моноштору, Колуту, Бачком Брегу, Растини, Гакову, Станишићу, Чонопљи, Телечкој и Алекса Шантићу и повезане су са AgroLIFE платформом која је намењена за ефикасније планирање пољопривредне производње.

Пољопривредни произвођачи могу да преузму на „Гугл продавници“ мобилну апликацију AgroLIFE и бесплатно се региструју, а путем овог дигиталног асистента ће добијати информације о временским приликама. Информације се ажурирају на сваких сат времена, а сензори метео станица прате температуру, влажност ваздуха и земљишта, јачину ветрова, влажност листа и количину падавина у реалном времену. Сви прикупљени подаци биће доступни пољопривредним произвођачима и до годину дана уназад. У праћење је укључено и здравствено стање култура на појединачним парцелама и развој инфекција које могу утицати на квалитет производње.

Апликација је доступна и бесплатна за све власнике приватних газдинстава, као и за закупце државног пољопривредног земљишта, а подацима се може приступити и преко странице https://farmer.agrolife.world/. Да би заинтересовани путем ове странице приступили подацима са метео станица за Град Сомбор потребно је да унесу следеће приступне податке:

Корисничко име: Sombor
Шифра: meteo

Укупна вредност метео станица са пратећим софтвером (укључујући трошкове осигурања од крађе и разбојништва) износи 76.700,00 евра без ПДВ односно 92.040,00 евра са ПДВ-ом.

Оставите одговор