МУРАЛ „ЕВРОПСКОГ АМАЗОНА“ НА СОМБОРСКОЈ ШКОЛИ „БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО“
МУРАЛ „ЕВРОПСКОГ АМАЗОНА“ НА СОМБОРСКОЈ ШКОЛИ „БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО“

Европски Амазон на великом платну

Поводом Дана Европског Амазона, који се обележава сваке године 14. јула, и у години када ће UNESCO прогласити Петодржавни резерват биосфере Мура-Драва-Дунав, WWF Adria и Графити на Граделе, уз подршку Града Сомбора, део пејзажа су преселили на зид Основне школе „Братство јединство“ у Сомбору.

Реке Мура, Драва и Дунав теку кроз пет земаља и заједно чине зелени појас дуг 700 километара који повезује готово милион хектара јединственог подручја природне и културне баштине који ће ове године од стране УНЕСЦО-а бити проглашен као први светски резерват биосфере Мура-Драва-Дунав између Аустрије, Словеније, Мађарске, Хрватске и Србије.

  • Проглашење од стране УНЕСЦО-а значајан је корак за заштиту природе и круна двадесетогодишњег рада низа интересних група – цивилног друштва, јавних установа за заштиту природе, локалних и покрајинских институција, управљача заштићених подручја, образовних институција, истраживача и других. Овим муралом желимо да подсетимо грађанке и грађане да је Сомбор важан део ове иницијативе, и да их подстакнемо на размишљање како могу да допринесу очувању природе, али и да искористе потенцијале које ово заштићено подручје нуди“, истиче је Никола Матовић из WWF Adrijе.

Резерват биосфере такође ставља нагласак и на очување културне баштине и одрживи развој, као и на потребу едукације најмлађих о природним вредностима које их свакодневно окружују. Осликавањем мурала свој допринос културној компоненти дали су уметник Wuper Kec и организација Графити на Граделе, која је такође одржала стрит арт радионицу за децу и младе, уз едукативне радионице које је одржао WWF.

  • Кроз радионицу учеснике упознајемо са вредносним аспектом уличне уметности, али циљ нам је да их упутимо и у низ других вредности које се позитивно одражавају на нашу локалну заједницу, као и друштво у целини. Овим путем на забаван, едукативан и иновативан начин младе уводимо у свет уметности, али и у то како да допринесу својој заједници и очувању природе и животне средине, односно наше и њихове будућности“, додаје Марко Боко из организације Графити на Граделе.

Реализација мурала и радионице не би била могућа без подршке Града Сомбора, који је био важна логистичка подршка овом пројекту.

Осим одражавања природних и културних вредности које будући резерват биосфере нуди, мурал као своју централну фигуру има дечака окруженог дивљим врстама у свом природном станишту. Тиме се ставља нагласак на потребу учешћа сваког од нас у заштити природе, али и на потребу образовања младих који имају врло важну улогу у ширењу гласа за очување наших река и врста које их насељавају.

Дан Европског Амазона WWF Adria је обележила и осликавањем мурала у Копривници, на фасади Дома младих. Овај важан дан се прославља сваке године 14. јула у знак сећања на др Мартина Шнајдер-Јакобија (1956-2012), немачког биолога, који је рођен тог датума, а који се сматра утемељивачем идеје о прекограничном резервату.

Оставите одговор