МИНИСТАРСТВО ОДОБРИЛО ПРЕРАДУ ОТПАДА ИЗ ПАДИНСКЕ СКЕЛЕ У СОМБОРСКОЈ КАФИЛЕРИЈИ
МИНИСТАРСТВО ОДОБРИЛО ПРЕРАДУ ОТПАДА ИЗ ПАДИНСКЕ СКЕЛЕ У СОМБОРСКОЈ КАФИЛЕРИЈИ

Грађани Сомбора и околине већ годинама муку муче са животињским отпадом, а као што смо већ писали, у кафилерију стиже још отпада из Падинске скеле.

Најурбанији део Сомбора Нова Селенча и индустријско–трговинска зона делови су града најближи сомборској кафилерији. Непријатни мириси који се шире из кафилерије, оно је на шта се становници и запослени у том делу града жале годинама.

  • Ноћу и дању немамо мира. Мада имамо зелену оазу, шумицу, али ни то нам више не вреди, јер од непријатних мириса не можемо отворити прозор. Ко је од осам до 12 ујутру отворио то је то, а после нема шансе да преживимо, каже Љубица Јокић. Она додаје: „Страшно доста нам је што скоро сваку ноћ осећамо кафилерију. Ако случајно остану отворени прозори то удишемо. Грозно„.

Нова брига Сомборцима је око 150 тона животињских костију и другог отпада које у Сомбор стижу из круга некадашњег предузећа Глутен у Падинској скели.

  • Срамота је што се то сада довози у Сомбор. Знам да је прошле године довежен угинули слон из суботичког зоолошког врта. Изгледа да смо ми као сабирни центар за угинуле животиње, каже Љуибица Јокић.
  • То нема нигде само у Сомбору? Ту доносе и велике коње угинуле, лавове и све живо што не ваља, довозе у Сомбор, каже Сока Пеић.
  • Први пут чујем за ово и не би хтео да тих 150 тона стигну у Сомбор. Кафилерија и овако загађује. Ја сам ту 45 година и стално је тако. Лети смо затворених врата и прозора, каже Андрија Кокић.

У Министарству пољиопривреде кажу да прерада животињских костију неће утицати на животну средину у околини кафилерије.

Рађена је процена капацитета сомборске кафилерије и у Сомбор ће недељно стизати један камион животињског отпада из Падинске скеле. Кафилерија је под сталним надзором ветеринарске инспекције и контрола се врши од пријема до испоруке добијених производа. Прерада овог животињског отпада уопште неће утицати на квалитет ваздуха„, одговор је који смо добили из Министарства пољопривреде.

Одобрење за снимање погона у којима се прерађује отпад из Падинске Скеле из Министарства пољопривреде до завршетка овог прилога екипа РТВ није добила. Видео прилог можете погледати ОВДЕ. (РТВ)

Оставите одговор