МИГРАНТИ У СОМБОРСКОМ ПРИХВАТНОМ ЦЕНТРУ ШИЈУ ЗАШТИТНЕ МАСКЕ И ПЕШКИРЕ
МИГРАНТИ У СОМБОРСКОМ ПРИХВАТНОМ ЦЕНТРУ ШИЈУ ЗАШТИТНЕ МАСКЕ И ПЕШКИРЕ

У Прихватном центру за избеглице и миграције у Сомбору тренутно борави скоро 800 миграната, а према речима надлежних, у овом центру обзиром на бројност људи са Блиског истока спороводе се строге противепидемијске мере. Док бораве у Србији поједини мигранти су се прикључили хуманитарној акцији, а све више је и оних који уче да шију заштитне маске и пешкире.

  • Није ми тешко да учим, да сашијем један пешкир треба ми око десетак минута“, додаје Иса Мухамед, мигрант и Сирије.
  • Многи од њих имају искуства са својим земљама пошто је шивење део традиције. Имамо оне који чешће долазе и сарађују, јер им је занимљиво да шију маске и пешкире, односно програм који је потребан њима, напомиње Ана Илић Пањковић, едукатор у радионици Прихватног центра.

У сомборском Прихватном центру спроводе се строге контроле противепидемијских мера, а од почетка пандемије само је два лица имало Ковид – 19.

  • Мигранти нам доста помажу око споровођења самих мера и јако су активни у томе. На капији они мере температуре сваком новопридошлом лицу, каже Никола Радоњић, из Прихватног центра за избеглице и миграције у Сомбору.

Од почетка године је кроз 19 прихватних и центара за азил у Србиији прошло више од 58.000 миграната из Сирије, Авганистана и Пакистана, а у Сомбору их тренутно борави 797. (РТВ)

Оставите одговор