МИГРАНТИ У СОМБОРСКОМ ПРИХВАТНОМ ЦЕНТРУ ШИЈУ МАСКЕ ЗА ВОЛОНТЕРЕ
МИГРАНТИ У СОМБОРСКОМ ПРИХВАТНОМ ЦЕНТРУ ШИЈУ МАСКЕ ЗА ВОЛОНТЕРЕ

За време ванредног стања мигранти не могу ни ући ни изаћи из прихватних центара у којима су смештени. У неким центрима слободно време су искористили да помогну.

У прихватном центру у Сомбору смештено је 550 миграната. Највише их је из Сирије, Ирака и Палестине. Да би време боравка у центру провели на што кориснији начин, Комесаријат за избеглице понудио је мигрантима да шију заштитне маске.

Никола Радоњић, шеф смене у Прихватном центру за мигранте у Сомбору каже да у радионици учествује 40 миграната који сашију 50 маски дневно. Комесаријат за миграције ће маске поклонити сомборским волонтерима.

Мигранти су радо прихватили ангажман и смењују се на шиваћим машинама.

  • Желимо да помогнемо болеснима и онима којима су потребне маске. Правимо много маски и није нам тешко, рекао је Ријад Махмуд, избеглица из Ирака.

Обуку миграната за шивење обезбедила је Међународна организација за миграције.

  • Они су се одлично снашли имају чак претходно нека искуства. Из комуникације са њима стекла сам утисак да су у својим матичним земљама често мушкарци ти који раде и такву врсту посла, рекла је Ана Илић Пањковић из Међународне организације за миграције.

Избеглице су под 24-часовним здравственим надзором и под појачаним хигијенским мерама.

  • Помажу нам мигранти око тога – у луфтирању соба, постељина, дезинфекција руку приликом поделе оброка, чишћење круга у прихватном центру, рекао је Радоњић.

Како истичу у сомборском центру, мигранти разумеју ситуацију ванредног стања у Србији и немогућност изласка из Центра, па се у потпуности понашају у складу са захтевима надлежних. (РТС)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор