МЕШТАНИ СТАНИШИЋА ЗБОГ ПРОБЛЕМА У СЕЛУ ТРАЖЕ ЗБОР ГРАЂАНА
ACD Systems Digital Imaging
МЕШТАНИ СТАНИШИЋА ЗБОГ ПРОБЛЕМА У СЕЛУ ТРАЖЕ ЗБОР ГРАЂАНА

Мештани Станишића покренули су петицију, како би од Савета месне заједнице затражили сазивање Збора грађана на којем би указали на проблеме који по њима, постоје у њиховом селу.

Како кажу, један од проблема је цена воде која је вишеструко скупља, од када је њихов водовод преузело градско комунално предузеће, а при томе и даље пију исту воду из својих сеоских бунара.

  • Ми сада користимо нашу воду, из станишићких бунара, са станишићким цевима, и свом постојећом инфраструктуром, а да при томе плаћамо цену воде као и потрошачи у Граду Сомбору, који се снабдевају из фабрике воде, што је нама неприхватљиво. Квалитет воде у Станишићу и Сомбору не може да се пореди, наша вода је неупоредиво лошија, каже Драгица Васиљевић.

Према речима директорке „ЈКП „Водоканал“, Јасмине Бобић градском одлуком је уједначена цена воде на територији града Сомбора и свих насељених места, с тим што се коригује у оним селима где је на снази забрана употребе воде за пиће.

  • Морам да нагласим да су улагања у сеоске водоводе и одржавање система изузетно велика. Гради се бустер станица у Светозару Милетићу, што је један од услова да се Станишић повеже на извориште Јарош у Сомбору. Техничка документација за иградњу доводника од Милетића до Станишића је готова и конкурисаћемо ове и следеће године на свим конкурсима у Републици и Покрајини, како би добили средства за његову изградњу. Очекујем да ће вероватно наредне године почети градња овог доводника, што би омогућило да Станишићанци добију воду из Сомбора, рекла је Јасмина Бобић.

Проблема имају и ватрогасци Добровољног ватрогасног друштва „Станишић“, па први пут ове године у време жетве ватрогасци добровољци неће дежурати.

  • Што се тиче дежурстава од 24 сата, њих неће бити, јер нико није вољан да плати ватрогасцима који ће 24 сата дежурати у Добровољном ватрогасном друштву. Возила су нам 20 година нерегистрована, обраћали смо се свима и сви обећавају биће ререшено, али ништа, каже Олах Ото, командир ДВД „Станишић“.

У атару Станишића има више од 2.500 хектара државне земље која се издаје, али иницијатори сазивања збора грађана кажу да у побољшање услова у пољопривреди, у њихово село није ништа уложено.

  • Просечна остварена цена је 200 евра по хектару, од тога 40 посто остане граду, али ми у задњих пет година од тих средстава нисмо видели ништа. Ни један атарски пут, ветрозаштитни појас, каже Боривоје Јовић.

Све ово требало је да буде тема збора грађана. Петицију за сазивање збора потписало је више од 370 мештана Станишића, што је 10 одсто становништва са правом гласа.

  • Жеља људи је била да се састанемо да видимо где је проблем, да тај проблем изнесемо на збору. Збора није било. Прво смо имали одговор да ће збора бити, па онда су га одложили на телефонској седници. Нисмо ми тражили нико да нам дође из града, већ збор на којем би изложили проблеме који би били прослеђени скупштини града, која ће онда донети своје одлуке, каже Мирко Самарџић.

Председница Савета месне заједнице Станишић, Весна Ђурић није хтела да да званичну изјаву за РТВ зашто Савет није уважио поднету иницијативу и сазвао збор грађана. Видео прилог можете погледати ОВДЕ. (РТВ)

Оставите одговор