МАЛИ: КО СЕ У АПРИЛУ ПРИЈАВИ ЗА ПРВИХ 30 ЕВРА, АУТОМАТСКИ ЋЕ ДОБИТИ И ДРУГИХ 30 У НОВЕМБРУ
МАЛИ: КО СЕ У АПРИЛУ ПРИЈАВИ ЗА ПРВИХ 30 ЕВРА, АУТОМАТСКИ ЋЕ ДОБИТИ И ДРУГИХ 30 У НОВЕМБРУ

Министар финансија Синиша Мали рекао је данас за РТС да ће се пријављивање за нови пакет помоћи грађанима почети у априлу, као и да целокупни пакет помоћи грађанима и привреди износи око 235 милијарди динара, а уколико у њега буду укључена и велика предузећа, да ће достићи вредност од 250 милијарди динара.

Мали је нагласио да, што се тиче помоћи за све пунолетне грађане, „првих 30 евра следи у мају, других 30 евра у новембру“, док ће пензионери добити додатних 50 евра у септембру.

  • Ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра. Није потребно два пута се пријављивати, рекао је Мали.

Када је реч о помоћи привреди, подсетио је да ће микро, мала и средња предузећа, као и предузетници добити три пута по 50 одсто минималне зараде, да та подршка „покрива“ март, април и мај, и да исплата почиње у априлу за март, и да се наставља у наредна два месеца.

  • Једина недоумица је за велика предузећа, радимо на анализама, колико има предузећа и да ли и њих да укључимо у 50 одсто минималне зараде, рекао је Мали.

Секторску помоћ од по 600 евра по аутобусу током шест месеци добиће аутопревозници, док држава ради у још два правца.

  • Постојећа гарантна шема биће „проширена“ са 500 милиона евра, и вредеће укупно 60 милијарди динара, најавио је Мали и рекао да то значи „додатну ликвидност, додатна обртна средства“ за домаће компаније.

Додао је да су у току преговори са банкама да ниво гаранције према банкама држава повећа како би оне биле спремне да дају кредите и онима који у много лошијем положају.

  • Укупна вредност овог програма је 235 милијарди динара, уколико будемо укључили и велика предузећа стиће ћемо до цифре од 250 милијарди, и то је свеобухватан програм који је усмерен ка онима којима је помоћ потребна, рекао је Мали. (ФоНет)

Оставите одговор