ЛИЧНИ ПРАТИОЦИ ДЕЦЕ И ОДРАСЛИХ У СОМБОРУ БЕЗ ПЛАТЕ ОД АПРИЛА
ЛИЧНИ ПРАТИОЦИ ДЕЦЕ И ОДРАСЛИХ У СОМБОРУ БЕЗ ПЛАТЕ ОД АПРИЛА

Због блокаде рачуна фирме са којом је Град Сомбор склопио уговор о пружању услуга персоналне аисистенције и личног пратиоца, око 60 лица која су ангажована на овим пословима од априла није примило плату. Запослени очекују зараду, а у Градској управи кажу да је Пореска управа забранила исплату фирми која је у блокади.

Персонални асистенти и лични пратиоци деце и одраслих последњу зараду добили су 9. априла. Tо је разлог што су се окупили прво у фирми „Мобилити“ преко које су ангажовани, а након тога разговарали су и са представницима Града Сомбора. А тражили су одговор на питање – када ће им бити исплаћене заостале зараде?

  • Проблем је што нема плате од априла. Фирма је у блокади, а Град неће да потпише уговор о асигнацији пошто фирма због блокаде не може да исплаћује новац, каже Дарко Пенић.
  • Ми редовно сваког месеца, месец за месец потписујемо уговор са фирмом „Мобилити“. Искрено, није наш проблем ко кога финансира. Ако смо ми потписали уговор са фирмом „Мобилити“, онда нама „Мобилити“ исплаћује плату и нас се не тиче у чему је његов проблем или у чему је проблем Града. Зато смо одлучили да се окупимо, да би добили оно што смо зарадили. Ми одговорно радимо наш посао, каже Инес Вујатовић.

Подршку су лични пратиоци и пресонални асистенти добили и од родитеља деце о којој брину.

  • Сам боравак у школи где су они велика подршка деци и сам одлазак у школу, јер их пратиоци воде и враћају родитељима пуно значи. И деци значи њихова подршка и помоћ у школи. Важно нам је да буду задовољни нарочито када се пратиоци и деца, тако да кажем, нађу, каже родитељ Дијана Копуновић. (РТВ)