КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА У СОМБОРУ ДОБАР! СОМБОРЦИ НЕМАЈУ РАЗЛОГА ЗА БРИГУ
КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА У СОМБОРУ ДОБАР! СОМБОРЦИ НЕМАЈУ РАЗЛОГА ЗА БРИГУ

Према доступним подацима из сомборске станице за Аутоматски мониторинг квалитета ваздуха која се налази на углу улица Арсенија Чарнојевића и Венац Степе Степановића, квалитет ваздуха у Сомбору је добар.

Вишедневне анализе аутоматске мерне станице која је у нашем граду постављена 2015. године захваљујући пројекту Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине показују да Сомборци удишу већином ваздух одличног квалитета.

Док већи градови у Србији ових дана имају проблема са квалитетом ваздуха, у Сомбору то није случај. Разлог доброг квалитета ваздуха у нашем граду би могао да буде све већи број домаћинстава која као енергент за грејање користе гас, па се смањује број индивидуалних котларница које раде на чврсто гориво или мазут. Треба истаћи да и главна градска топлана која топлотном енергија снабдева 4.000 станова и 130 привредних корисника у Сомбору ради на гас. Да квалитет ваздуха у Сомбору буде добар, сигурно утиче и чињеница да у нашем граду нема толико индустрије као у неким већим местима, која је један од већих загађивача.

Оно на шта се Сомборци годинама жале када је у питању квалитет ваздуха јесу непријатни мириси из „Протеинке“, чији рад је према најави министра пољопривреде требао да престане пре два дана. Ипак, наши суграђани ће на то морати још да сачекају, док Влада Србије усвоји Стратегију управљања споредним производима животињског порекла.

Оставите одговор