КВАЛИТЕТ ЛУБЕНИЦА ДОБАР, АЛИ РОД СЛАБИЈИ!
КВАЛИТЕТ ЛУБЕНИЦА ДОБАР, АЛИ РОД СЛАБИЈИ!

Почетком јула почиње и сезона лубеница, а произвођачи у Западнобачком округу кажу да је лошији род него лани, али да то није утицало на квалитет. У маркетима се цене крећу од 40 динара, па навише, за килограм, али домаћи произвођачи лубеница истичу да леп изглед без пробања не гарантује квалитет и добар укус.

У Сомбору је цена добро познатих лубеница из Дероња стартовала са 60 динара по килограму. Како је сезона тек почела, произвођачи кажу да је принос лошији него прошле године због временских услова, што ће утицати на висину цене домаћег бостана.

  • Познају ме људи овде у Сомбору, знају да је моје, да производим своју робу која није третирана и здрава је, а што је најважније гарантујем да нема хемије. Људи узимају зато што је здраво, а и ми је кући једемо, рекла је Божица Марић, произвођач лубеница из Дероња.

На почетку сезоне лубеница у Сомбору, приметно је мање продаваца него ранијих година у исто време. Да ли још увек нису стигле код свих произвођача, или је разлог слабији род или нешто треће показаће време, али је евидентно да Сомборци све чешће лубенице купују у великим трговинским ланцима, где су и јефтиније. Многи произвођачи већ година комплетну производњу продају маркетима на велико, па је могуће да је и то разлог што је све мање лубеничара на сомборским улицама.

  • Узели смо једну у Лидлу али није била добра, почела је да вене. Једва смо чекали да стигну ове из Дероња. Годинама купујемо лубенице код истог произвођача и много смо задовољни. Не жалимо да платимо и више, само да буде лепа, каже један Сомборац.

Ако желите да се засладите лубеницом, на почетку сезоне за то задовољство треба да издвојите неколико стотина динара, а да не бисте бацили новац, важно је препознати домаћу лубеницу, а не ону без порекла из комбија препородавца. (РТВ)

Оставите одговор