КРОЗ ПРОЈЕКАТ „ИЗ МАРГИНЕ НА ПОСАО“ РАДНО МЕСТО ЋЕ ДОБИТИ 32 ПРИПАДНИКА РОМСКЕ ЗАЈЕДИНИЦЕ
КРОЗ ПРОЈЕКАТ „ИЗ МАРГИНЕ НА ПОСАО“ РАДНО МЕСТО ЋЕ ДОБИТИ 32 ПРИПАДНИКА РОМСКЕ ЗАЈЕДИНИЦЕ

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић је са сарадницима обишао раднике на обуци у Јавном предузећу „Војводинашуме – Шумско газдинство Сомбор“ који се обучавају у оквиру пројекта „Из маргине на посао – обука Рома за постојећа радна места“, где их је дочекао и директор „Шумског газдинства Сомбор“ Срђан Пеурача.

„Војводинашуме – Шумско газдинство Сомбор“ је једно од 16 предузећа са територије Града Сомбора који су се као послодавци укључили у пројекат „Из маргине на посао – обука Рома за постојећа радна места“. Пројекат се спроводи у оквиру програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Републици Србији“ који финансирају Стална конференција градова и општина (СКГО) и Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), а заједнички га реализују Град Сомбор, Школа за основно образовање одраслих Сомбор и Савез ромских невладиних организација Западно-бачког округа Сомбор, у сарадњи са Регионалном привредном комором и Општим удружењем предузетника.

У оквиру пројекта „Из маргине на посао – обука Рома за постојећа радна места“ 70 људи похађа и успешно завршава обуке, односно стручно усавршавање, а 32 корисника пројекта засноваће радни однос код послодаваца где су се обучавали и који су истакли потребу за конкретним радним местима.

Градоначелник Антонио Ратковић је истакао да му је изузетно драго што ће захваљујући овом пројекту 32 припадника маргинализованих група добити запослење, као и да је веома битно да ће сваки привредник који се укључио у пројекат добити обученог радника.

  • Само бих нагласио да је кроз овај пројекат до сада запослено 32 припадника ромске националне заједнице, кроз мере за самозапошљавање и ново запошљавање Град Сомбор је запослио око 50 радника, плус 29 радника ће ове године бити запослено кроз јавне радове. Тако да ове године очекујемо да ће бити запослено, што кроз пројекте, што кроз мере Града за запошљавање, око 100 људи, што свакако није мали број и ако наставимо оваквим темпом, сигуран сам да сви људи који буду желели да раде имати ту могућност, поручио је градоначелник.

Оставите одговор