КРИЗНИ ШТАБ СЛУЧАЈНО ИЛИ НАМЕРНО ПРЕВИДЕО 8. МАРТ
КРИЗНИ ШТАБ СЛУЧАЈНО ИЛИ НАМЕРНО ПРЕВИДЕО 8. МАРТ

Сав бесмисао јуче донетих мера Кризног штаба виђен је јутрос у нашем граду, када је, по старом добром обичају, маса људи похрлила у продавнице да се обезбеди за предстојећи тзв. “закључани” викенд. Иако је јасно речено да ће прехрамбене, односно радње трговинских ланаца радити као и до сада, испред ама баш сваке продавнице редови су били у недоглед, а у сваком локалу купци су се нагужвали као сардине, не би ли покуповали све што је на рафовима, за сваки случај.

Ипак, нису томе криви само купци који очигледно не слушају пажљиво надлежне када причају шта ће да ради, а шта ће “под кључ”. Гледајући седмицу за нама, ово тзв. “закључавање” помпезно је најављивано још од понедељка, сваким даном све више и жешће, “претећи” на свим телевизијама без изузетка. А народ ко народ – похрлио да се обезбеди, јер ко зна шта га чека сутра.

Паркинзи испред тржних центара и у центру града су били крцати, а да се све то очекивало, потврђује и појачано присуство саобраћајне полиције на најфреквентнијим путним правцима.

Дакле, сви (осим Кризног штаба) су из ранијих искустава знали да ће народ да похрли у куповине. И људима који немају везе са медицином је јасно да вирус при оваквим гужвама има далеко више шансе да се шири, него у ситуацији када у продавницама има упола мање људи него што је данас било. Такође, не треба бити експерт да би се дошло до закључка да зараза далеко више прети у маркетима, него у башти неког локалног кафића.

Оно што је посебно интересантно јесте да је, према мишљењу Кризног штаба, за ширење короне критичан само викенд, али не и понедељак када је Међународни дан жена, омиљени празник за трошење и седење по кафанама у Србији. Ресторани и кафићи за овај значајан празник попуњени су месецима унапред до последњег места, тако да корона очигледно може мало и да олади, док се не прослави оно што се прославити мора. Наредна седница Кризног штаба је, дакле, у уторак, и уопште неће бити чудно ако управо на њој буде речи о последицама које нам је донео 8. март. Наљутиће се доктори, тражиће још оштрије мере и бла, бла, бла… Све у круг и испочетка. У сваком случају, Кризни штаб је случајно или намерно превидео осми март, па испада да су кафе у локалима суботом и недељом неупоредиво опасније од осмомартовских прослава које се по традицији, у нашој земљи организују као синдикални скупови фирми.

Фотоградије које смо направили данас око 11,30 часова у центру Сомбора показују да је празних места у кафићима било, без обзира на то што је радно време скраћено.

Дакле, Сомборцима очигледно није проблем да се одрекну испијања пића по локалима, али се поставља питање шта ће бити са власницима угоститељских објеката и радницима, јер ово како кажу, већ предуго траје и не знају колико ће још моћи да издрже у оваквим условима.

Корона, нажалост, живи са нама већ годину дана и шири се свакога дана на сваком месту. Одговорност за ширење је изгледа само на нама, на појединцима. Надлежни који одлучују о свему већ годину дана, не сносе одговорност за своје погрешне одлуке којих је било много, али ни за ширење панике и много тога још…

Да надлежни све мање знају шта треба да раде током епидемије доказује и председникова данашња изјава у којој поручује да „сваки дан закључавања кошта 190 милиона евра, што су велике паре и због чега се држава трудила да не иде са најтежим мерама како би могла економију да развија„. У исто време медицински део Кризног штаба није задовољан овим мера, и тражили су далеко оштрије мере на дужи период, јер за добар резултат кажу, требало је овако најмање десетак дана. Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић је најавио да ће струка у уторак тражити оштрије мере.

А ми опет питамо, зашто је прескочен 8. март и да ли ће опет народ бити крив за то?

Оставите одговор