КРИЗНИ ШТАБ ОВЕ НЕДЕЉЕ О МЕРАМА КОЈЕ ЋЕ ВАЖИТИ ЗА ЉУДЕ КОЈИ ЋЕ ТОКОМ ПРАЗНИКА ДОЋИ У СРБИЈУ
КРИЗНИ ШТАБ ОВЕ НЕДЕЉЕ О МЕРАМА КОЈЕ ЋЕ ВАЖИТИ ЗА ЉУДЕ КОЈИ ЋЕ ТОКОМ ПРАЗНИКА ДОЋИ У СРБИЈУ

Кризни штаб за борбу против ковида 19 би у наредним данима требало да одржи седницу, а главна тема овај пут биће нове мере за све наше грађане који би у наредном периоду требало да дођу у Србију за празнике. То је за „Блиц“ потврдио и епидемиолог Предраг Кон. Тачан датум новог заседања Кризнг штаба још није познат, а како сазнајемо, одржаће се најкасније до петка.

  • Медицински део Кризног штаба свакодневно расправља о новим мерама. Ми смо предлоге написали, уобличили и послали на разматрање. Они се тичу првенствено мера за наше грађане који долазе за новогодишње и божићне празнике у Србију – казао је Кон за „Блиц“.

Међу тим предлозима је увођење ПЦР тестирања при уласку у нашу земљу, али и потенцијални карантин и изолација.

  • Ту мора припрема да се направи, мораће да буду карантини и излолације, о томе ће бити речи на следећем састанку – рекао је он.

На питање да ли ће за њих бити обавезан ПЦР тест, он је рекао да је струка „комплетно предложила шта ће да се ради“, али и нагласио да је „затварање граница немогуће“.

  • Предложили смо шта треба да се ради, медицински део кризног штаба. Нема алтернативе, алтернатива је улазак великог броја људи који не знају да су заражени, развиће болест и тражиће хоспитализацију у Србији, то не може да се очекује да Србија издржи. Затварање границе је немогуће, ако држава донесе ми то нећемо имати ништа против. Јасно је да мора тек да се расправи – рекао је др Кон.

Он појашњава и да је одлучено да буде максималног затварања, онда свакако не би било овако великих бројева, али истовремено би стао живот.

  • Није на мени да то процењујем. Није наш највећи проблем оно што се десило, већ оно што ће доћи. Ми морамо гледати унаред, долазе новогодишњи празници, чак и ако успемо са овим мерама да мало смиримо то, са понашањем као да се ништа не дешава, имаћемо експлозију после Нове године – јасан је наш стручњак.

Епидемиолог истиче да се на почетку сваког састанка врши процена ситуације, па се онда говори о мерама, а када и да ли ће бити усвојене сазнаћемо након седнице, али да се мора размишљати о новим мерама будући да је наш здравствени систем такав притисак не би могао да издржи.

Чини се, да су целокупне ситуације све више свесни и наши грађани у дијаспори.

Жељни су да дођу у своју земљу, да виде родбину и пријатеље, “напуне батерије” у родном крају, прославе празнике уз овдашњу традицију и обичаје, али овог пута, како су многи навели, сила закон мења, па ће Божић и Нову годину обележити у земљама у којима живе и раде, у поштујући мере уведене због корона вируса.
Постојеће мере остају и за празнике?

Говорећи јуче о томе што су многи грађани већ резервисали места за прославу Нове године, Кон је истакао да „то није реално“.

  • То што неки људи раде, па резервишу прославе и дочеке Нове године, то једноставно није реално у овом тренутку – јасно и гласно поручује др Предраг Кон.

Подсетимо, у Србији је тренутно на снази забрана рада кафића, ресторана, клубова и свих других угоститељских објеката радним данима после 17 часова, али и викендом. Засад, званично, само до 15. децембра, али нема скоро никакве дилеме да ће она бити продужена. А није искључено ни доношење нових мера.

  • За празнике ситуација ће бити тешка јер ће притисак на болнице бити и даље велики. Мере ће бити на снази докле год то буде требало, лично мислим да би оне могле да буду и оштрије – рекао је пре пар дана др Кон. (Блиц)

Оставите одговор