КОРОНА УТИЦАЛА И НА ПОСЛОВАЊЕ ЗУБАРА! МИГРАНТИ СВЕ ЧЕШЋИ ПАЦИЈЕНТИ СОМБОРСКИХ СТОМАТОЛОГА
КОРОНА УТИЦАЛА И НА ПОСЛОВАЊЕ ЗУБАРА! МИГРАНТИ СВЕ ЧЕШЋИ ПАЦИЈЕНТИ СОМБОРСКИХ СТОМАТОЛОГА
  • Post category:Друштво

Већ по традицији, децембар и јануар су у зубарксим ординацијама резервисани за гастарбајтере, који долазак на одмор у завичај искористе и да би обавили стоматолошке услуге које су у Србији су вишеструко ниже него у земљама Европске уније. Међутим, због актуелне епидемиолошке сиитуације њих је ове године мање, а сомборски зубари бележе знатно мањи промет у односу на исти период ранијих година.

  • Стоматолошке услуге код нас су у односу на државе региона нису толико јефтиније. Рецимо, цене у Босни и Македонији су отприлике као и наше, али су у Хрватској веће за око 50 одсто. Међутим, услуге зубара у Мађарској, Немачкој и другим Европским државама су драстично скупље у односу на цену код нас, рекао је Огњен Зурковић, стоматолог из Сомбора.

Поправка зуба код сомборских стоматолога кошта око 3.000 динара, док за керамичку круницу треба издвојити и до 10.000 динара.

У ординацијама сомборских стоматолога све чешћи пацијенти су миграни, јер неки од њих свој боравак у Србији користе и за поравку зуба. Према речима сомборских зубара, разлози због којих се јављају су различити, од вађења зуба па до уградње керамичких круница.

  • Моја лекарска дужност је да примим сваког пацијента, а судећи према ономе што се догађа, може се рећи да имамо известан број људи који су из својих држава отишли са неким стоматолошким проблемима. Неки од миграната раде ургентне ствари попут крварења, болова или прелома зуба који се доста често дешавају, али има и оних који се одлучују за неке од естетских и протетских рехабилитација. Имамо широк дијапазон услуга које пружамо тим људима, рекао је за РТВ Огњен Зурковић, стоматолог.

У појединим сомборским стоматолошким ординацијама људи са блиског истока могу да добију и одређене погодности.

  • Мигранти углавном долазе са боловима и повредама, а то је и најчешћа услуга коју им пружамо. Понекад дајемо и попуст, а у неким случајевима када видимо да немају новца урадимо и гратис. У последње време су почели да раде и протетику, али ми радимо комплетну стоматолошку услугу, од вађења зуба до имплантата, рекао је стоматолог Милан Зурковић. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.