КОНВОЈ СА НАШИМ ДРЖАВЉАНИМА ИЗ ИНОСТРАНСТВА СТИГАО У СОМБОР, НА АЕРОДРОМУ ЧЕКАЈУ ТЕСТИРАЊЕ
КОНВОЈ СА НАШИМ ДРЖАВЉАНИМА ИЗ ИНОСТРАНСТВА СТИГАО У СОМБОР, НА АЕРОДРОМУ ЧЕКАЈУ ТЕСТИРАЊЕ

Група пристигла из Мађарске прегледана у Сомбору. Заробљени на граничним прелазима у Аустрији и Словенији враћају се у земљу.

Конвој возила са српским држављанима који су од 19. марта били блокирани на аустријско-мађарској граници, код места Никелдорф, у среду ујутро, нешто пре осам сати, стигао је у Сомбор. Како нам је потврдио један од путника, молер Бошко Шушњар, који је са колегама пет дана провео заробљен у колима, приликом повратка са привременог рада у Немачкој, они су у уторак око 21 сат кренули ка нашој граници.

  • Колону је до Хоргоша пратила мађарска полиција, а кад смо прешли границу, преузела нас је наша. За сада смо и даље у колима, на војном аеродрому код Сомбора, чекамо целог дана стручњаке да нас тестирају на вирус корона. После тога ћемо видети где даље. Трудница, која је у нашој групи, као и мушкарац, тежак бубрежни болесник, молили су да им се обезбеди посебна нега, и то чекамо. Мене су звали из полиције да провере да ли кршим меру самоизолације. У целој овој муци успели су да ме насмеју – каже Шушњар.

Уз колону путничких аутомобила, на аеродром у Сомбор стигао је и аутобус у ком су били црногорски и српски путници. Црногорски су раније пребачени за Подгорицу, а српских је остало двадесетак, па је на добро обезбеђеном аеродрому укупно 50-60 људи.

Током поподневних сати кренула је и колона српских држављана који су били блокирани на словеначко-хрватској граници, код Птуја, а међу којима је и породица са две бебе – девојчицом од непуних годину дана, и дечаком од две године. Они су пре тога, како нам је потврдила Ивана Младеновић, мајка деце, са паркинга на ничијој земљи, под пратњом словеначке полиције, спроведени до Љубљане. Ту су се спојили са више десетина српских држављана „заробљених“ у овој земљи, да би заједнички наставили пут ка домовини.

Компанија „Меркатор“ одазвала се позиву СПЦ у Љубљани да помогне нашим држављанима који су се враћали из скандинавских земаља, земаља Бенелукса, Немачке, Чешке, Словачке и Аустрије, а који нису имали боравишну визу у Словенији. „Меркатор“ је обезбедио сендвиче, воду и посластице, као и доручак пред пут за 400 српских држављана.

Редакцији „Новости“ јавила се и мајка једне од путница које су данима заглављене на аеродрому у Бангкоку. Каже, ћерка је већ три пута куповала карте за различите дестинације ка Европи, али без гаранције амбасаде Србије нису хтели да је приме ни на један лет.

  • У групи је било око 200 наших људи, али су неки успели да се снађу. Они који су остали више немају ни хране, ни новца. Звала сам и амбасаду и министарство, али ништа нисам успела. Плашим се да су заборављени – каже наша читатељка (Б. Р. Вечерње новости)

Оставите одговор