КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА НЕСРЕЋУ У КОЛУТУ? НАДЛЕЖНИ УПИРУ ПРСТОМ ЈЕДНИ У ДРУГЕ, А ВЛАСНИК ПОСЛЕ НЕСЕРЕЋЕ ОТИШАО
КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА НЕСРЕЋУ У КОЛУТУ? НАДЛЕЖНИ УПИРУ ПРСТОМ ЈЕДНИ У ДРУГЕ, А ВЛАСНИК ПОСЛЕ НЕСЕРЕЋЕ ОТИШАО

Након што се у селу Колут код Сомобра у недељу вече срушио рингишпил, приликом чега је повређено осморо деце, од којих једно тешко, Telegraf.rs је покушао да сазна ко је дао дозволу за постављање тог рингишпила. Новинари ове радикције најпре су од ЈКП „Простор“ из Сомбора добили уверавања да они дозволу нису издали, те да у овом случају нису били ни надлежни. Трагом осталих информација дошли су до тога да нико од евентуалних надлежних није дао дозволу за постављање рингишпила чији је главни стуб пукао док су се деца у корпама вртела и дизала у ваздух.

Према оно што су саговорници рекли, за дозволу нико није ни питао.

Јавно комунално предузеће „Простор“ није дало дозволу

Директор ЈКП „Простор“ Горнан Нонковић рекао је за Telegraf.rs да се несрећа није десила на јавној повшрини, већ на црквеном имању и да је то разлог из ког ЈКП није имало могућност одлучивања.

  • Када пустите неког у ваше двориште, а у вашем дворишту се нешто деси, ви сте за своје двориште одговорни – казао нам је додајући да не зна да ли је црквено земљиште злоупотребљено. Ја не знам, нисам истражни орган. Знам сигурно да ја када бих приметио тако нешто, или када би моји приметили тако нешто, то би одмах било пријављено комуналној испекцији или полицији да се провери веродостојност дозволе, односно решења за рад.

Нонковић је казао и да су рингишпилџије „нестале нетрагом“ следећег јутра.

  • Нормално, они су се спаковали и отишли. Ко је то урадио и са чијим знањем не знам, нестали су још јутрос нетрагом.

Из Одељења инспекције и комуналне полиције при градској управи Telegraf.rs није добио одговор, и упутили су новинаре на управу Града Сомбора из које до објаве овог текста није стигао одговор.

Ни жупник из надлежне цркве није дао дозволу

Међутим, редакција је успела да ступи у контакт са жупником цркве светог Миховила у Бачком Брегу, под чијом је надлежношћу црква светог Ивана Крститеља у Колуту, на чијем се земљишту несрећа догодила. Он је такође рекао да није дао дозволу за постављање рингишпила, те да га нико за њу није ни питао. Казао је и да је на служби протекле 22 године, те да годинама уназад памти рингишпил о Светом Илији, али да ниједанпут тим поводом није контактиран.

  • Мене нико ништа није питао нити они долазе, то питајте месну заједницу. Ја немам с тиме ништа. Црква у Колуту јесте под нашом надлежношћу, али они то издају годинама, нико не дође мене да пита – каже жупник Давор Ковачевић за Telegraf.rs.

Он је казао и да се рингишпил редовно поставља за светог Илију, тј. две, три недеље пре 2. августа, када се иначе празнује.

  • Колико год сам се бунио, нико ништа није учинио. Исто тако, испред цркве су тамо направили печењару, донели одлуку сами од себе. Нису питали, сомборска општина им је дозволила – казао је о несарадањи са МЗ Колут, притом не прецизирајући код кога се бунио ни на кога се позив на одговорност односи: – Шта сад мене сви криве за несрећу, нека они одговарају. Шта имам ја са тим, кад се ништа не питам.

Жупник нам је казао и да је у Бачком Брегу „жива заједница“, те да се црква штити и чува, за разлику од напуштене цркве у Колуту, која је каже и додатно рушена.

  • Улазе у цркву како хоће, руше је како хоће. Они су ’90. година бацали бомбе, викали: ‘То је усташка црква!’ Све на националној основи. Нећу да знам за то! – казао је о судбини католичке цркве у селу код Сомбора, напуштене још средином 20. века.

Месна заједница Колут такође није дала дозволу

Из Месне заједнице Колут рекли су да они нису надлежни за давање дозвола ни на којој површини у селу, те да је за јавне површине надлежно ЈКП „Простор“, а у овом случају црква.

  • Па, не можемо ми дозволити на црквено земљиште да неко дође. Нас никад нико није питао и не треба да нас пита да ли ће да користи то земљиште. А и да нас је упитао, ми не можемо дати никаву дозволу – рекла нам је секретар МЗ Колут Светлана Ерцег.

Уједно, додала је да не могу дати ни забрану.

  • Шесздесет година тај рингишпил долази у Колут. Први пут да се нека незгода десила. Мислим да једно 20 година долази на једно исто место. То није ништа ново – казала је додајући одговор на питање значи ли то да је протеклих 20 година рингишпил био постављен без дозволе, те да ли су га некад пријавили: – Откуд ми знамо? Месна заједница није инспекција. То обилази и полиција кад је рингишпил… Ми то никад нисмо пријављивали, кажем, то је у традицији.

Такође нам је рекла и да им није у знању да ли је неко дао дозволу за постављање тог рингишпила или не.

Са питањима о евентуалном пропусту у раду Telegraf.rs се обратио и Граду Сомбору, како су их из Одељења инспекције и комуналне полиције упутили. Питали су чија је била надлежност да реагује на постављање рингишпила без дозволе, да ли је, дакле, неко од надлежних направио пропуст у раду и да ли је на постављање рингишпила на тој површини неко реаговао у протеклим годинама.

Заштитник грађана покренуо контролу рада управе Града Сомбора

Заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо је по сопственој иницијативи, а на основу сазнања из медија да је осморо деце повређено услед пада приликом пуцања главног стуба рингишпила у насељу Колут код Сомбора, поступак контроле правилности и законитости рада Градске управе града Сомбора.

Од сомборске управе Заштитник грађана је затражио обавештење о свим релевантним чињеницама и околностима овог случаја, а нарочито да ли је власник луна парка поседовао дозволу за постављање рингишпила, да ли је поседовао атест за рингишпил и ако јесте, ко је издао тај атест за исправност и безбедан рад рингишпила – стоји у саопштењу заштитника граана.

Управи Града Сомбора остављен је рок од 21 дан да достави тражено изјашњење са расположивом документацијом о поступању надлежних градских органа у овом случају. (Telegraf.rs)

Оставите одговор