КАТОЛИЦИ И ПРОТЕСТАНТИ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАЈУ ВЕЛИКИ ПЕТАК
КАТОЛИЦИ И ПРОТЕСТАНТИ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАЈУ ВЕЛИКИ ПЕТАК

Хришћани који Ускрс прослављају у недељу, 4. априла, обележавају Велики петак, дан страдања и смрти Исуса Христа. Дан када је на крсту страдао Исус Христ из Назарета, Бог и човек, најтужнији је дан у хришћанству. Вољно изабравши смрт, син Божији је својом жртвом дао дар онима који ће веровати.

За католичке вернике, Велики петак дан је поста и немрса, што потврђују сведочанства из другог века. То је једини дан у години када нема свете мисе, али се у црквама после подне чита Крижни пут – односно пут страдања Христовог. Одржава се и посебна спомен-молитва – муке Господње. Следи клањање Светом крсту, молитва верника и причешћивање. Не звоне звона, нема свирања ни певања. Католичка црква на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне.

Грађанима који у недељу прослављају Ускрс празник је честитао градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић:

Поштовани верници, драги суграђани,

Овог викенда по грегоријанском календару слави се најзначајнији хришћански празник – Ускрс.

Свим верницима који ће овај празник славити у својим домовима, у име Града Сомбора и у своје лично име, упућујем искрене честитке уз најплеменитије жеље.

Нека вам дани ускршњих празнка донесу љубав, радост, тако потребно стрпљење и вољу за праштање.

Дубоко сам уверен да се у духу заједништва, толеранција у нашем граду додатно оснажи у време овако значајних празника и да тада сви заједно шаљемо веома важну поруку како се међусобним поштовањем и разумевањем стиче једно посебно, веће богатство духа.

У име прославе великог хришћанског празника и неговања свих врлина које из њега проистичу, свим суграђанима који празнују верске празнике по грегоријанском календару честитам и желим срећан Ускрс!

Оставите одговор