КАНАЛСКЕ ПАТРОЛЕ У СИВЦУ ХВАТАЈУ РИБОКРАДИЦЕ
КАНАЛСКЕ ПАТРОЛЕ У СИВЦУ ХВАТАЈУ РИБОКРАДИЦЕ

На Великом бачком каналу (ВБК) у засеоку Мали Стапар код Сивца, прошле седмице ухваћена је на делу група рибокрадица којима је одузето 2.000 метара мреже.

У ноћној акцији открила их је екипа из Сивца састављена од пољочувара, ловочувара и пецароша-волонтера. Сивчани су формирали четири такве екипе са по три члана, које 24 часа дневно дежурају, чувајући канал од нелегалног риболова.

  • Решили смо да се организујемо како бисмо сачували рибљи фонд у Великом бачком каналу и помогли рибочуварима ЈВП „Воде Војводине“ из Сомбора, који не стижу да обиђу рејон, јер их је свега тројица на 170 километара канала, колико им је поверено на чување. Они реагују на сваки наш позив, па су тако и у овој последњој акцији стигли за пола сата на место криволова и покупили мреже, наводи пољочувар Мирослав Лазић.

Према његовим речима, рибокрадице би, да нису ухваћене, направиле огромну штету пружајући мреже од Малог Стапара до Малог моста у Сивцу.

  • Извукли би до три до четири тоне рибе и остварили велику зараду, а пецароши, који имају риболовачку дозволу, не би имали шта да лове – предочава Лазић.

Он напомиње да су каналске патроле у последњих годину дана, колико активно делују на сивачком делу Великог бачког канала, који се простире у дужини од 12 километара, заплениле хиљаде метара мрежа, као и импровизоване чамце за рибокрађу, начињене од камионских и тракторских гума.

  • У откривању рибокрадица највише нам помаже термовизијски уређај за прецизно ноћно осматрање, који нам уступа Ловачко друштво „Фазан“. Термовизијском камером уочавамо нежељене посетиоце канала са даљине од два и по километра. За још бољу контролу намеравамо да купимо дрон са термовизијом – истиче Лазић.

Изузетно велику подршку у борби против рибокрадица пружају сивачка полиција и Месна заједница. (Вечерње новости, Фото: Иллустрација)

Оставите одговор