ЈОШ 42 ПОРОДИЦЕ ДОБИЛЕ СРЕДСТВА ЗА КУПОВИНУ КУЋА У СОМБОРСКИМ СЕЛИМА
ЈОШ 42 ПОРОДИЦЕ ДОБИЛЕ СРЕДСТВА ЗА КУПОВИНУ КУЋА У СОМБОРСКИМ СЕЛИМА
  • Post category:Друштво

Захваљујући конкурсу Министарства за бригу о селу још 42 породице добиће свој нови дом у сомборским селима, а уговоре о додели средстава за куповину кућа потписали су данас у Београду градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, Министарство за бригу о селу и чланови породица којима су одобрена средства.

Градоначелник је истакао да је овај конкурс Министарства дао велику подршку како за младе брачне парове, тако и за самохране родитеље, те је најавио наставак инфраструктурних улагања у сва насељена места.

„Брига о младима и брига о селу су области које су у нашем сталном фокусу. Оживљавање села је важан део одговорне политике Александра Вучића да сачувамо наш идентитет и да пружимо ветар у леђа нашим младима при реализацији својих животних пројеката. Изузетно сам срећан што, поред младим брачним паровима, омогућене су и куповине кућа за самохране мајке и сматрам и верујем да јачање жена на селу, оснаживање наших жена је важан део нашег посла и одговорности. Хвала Министарству за бригу о селу и министру Кркобабићу што је омогућио да данас Град Сомбор добије 42 куће. Укупно од 2021. и 2022. године кров над главом добиле су 93 породице из Града Сомбора. Изузетно ми је драго и поносан сам на наше суграђане што су препознали значај овог конкурса, а све у циљу како бисмо вратили младе на село. Ми настављамо даље са другим инфраструктурним улагањима у наша села, ту пре свега мислим на реконструкцију дотрајалих путева, обнављање и изградњу дечијих игралишта, реконструкцију школа и вртића, кренули смо и са реновирањем сеоских амбуланти, а све у циљу како бисмо нашим суграђанима који живе у сеоским срединама омогућили бољи и квалитетнији живот на селу“, рекао је Ратковић.

Фото: Град Сомбор

Јавни конкурс за реализацију програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2022. годину трајао је  до 1. новембра, а министар Милан Кркобабић нагласио је да је од почетка ове акције у 630 кућа усељено преко 5000 људи, од чега 2000 деце, што показује велику заинтересованост грађана за живот на селу.

„Оно што је још битније од свега тога је  да се ради о младим људима, просек година је неких тридесетак година и интересантан податак је да преко 300 захтева, фактички породица, су они који из градова одлазе у села. Ја очекујем да ће овај тренд да се настави“ нагласио је министар Кркобабић.

За куповину куће у Светозар Милетићу одлучило се 6 породица, у Дорослову 8, Телечкој 2, Растини 2, Алекса Шантићу 4, Станишићу 4, Стапару 2, Бачком Моноштору 5, Чонопљи 1, Бачком Брегу 1, Гакову 4 и у Бездану 3.

Потписивању уговора присуствовао је и члан Градског већа за област социјалне заштите Дарко Смиљанић.