ЈАКОБ ЈУЛИЈЕ ВЕЋ 30 ГОДИНА ДАЈЕ КРВ
ЈАКОБ ЈУЛИЈЕ ВЕЋ 30 ГОДИНА ДАЈЕ КРВ

Јакоб Јулије из Сомбора је до сада већ 102 пута дао крв. Њему је помагање људима – „у крви“.

За Јакоба Јулија помоћи људима је најважнија ствар. Он је то досад урадио 102 пута и то тако што је несебично делио оно без чега ниједан човек не може – своју крв. Осим што је и сам добровољни давалац овај педесеттрогодишњи Сомборац је својим примером мотивисао десетак својих колега те су данас и они редовни даваоци крви.

Јакоб каже да му је судбина предодредила овакав пут и да му је циљ 150 давања.

  • Саобраћајне несреће су одредиле пут до мог давања. 1986. године у Бихаћу се десила велика саобраћајна несрећа док сам био на одслужењу војног рока. Воз је ударио аутобус, тако да је било јако пуно повређених. Онда су из војске дошли по нас и рекли су ко хоће добровољно да да крв, да помогне људима. Наравно, сви су пристали из јединице, отишли, дали крв, присећа се Јакоб Јулије првог пута када је заврнуо рукав да помогне другима.

И други пут је повод за давање крви била саобраћајна несрећа.

  • Отац мог пријатеља је имао удес 1987. године, па ме је тај пријатељ звао и питао да ли могу да дам крв. Наравно отишао сам поново. И следеће године слична ствар, исто је била нека саобраћајна несрећа и опет сам отишао, прича овај Сомборац и објашњава како је давање крви постало нешто што редовно чини већ 30 година.
  • Те године сам се запослио у затвору и била је несташица крви и онда сам се договорио са другарима из смене да одемо и дамо крв. И тако сам кренуо, сваке године три, до четири пута најмање. То осећам својом потребом, желим да помогнем људима, бар на тај начин, ако на неки други не могу, каже овај хумани Сомборац. (Мондо)

Оставите одговор