ИЗМЕЂУ ПРИГРЕВИЦЕ И СТАПАРА ПРОНАЂЕН ИЗНЕМОГАО ОРАО КРСТАШ
ИЗМЕЂУ ПРИГРЕВИЦЕ И СТАПАРА ПРОНАЂЕН ИЗНЕМОГАО ОРАО КРСТАШ

На њивама између насеља Пригревица и Стапар 30. децембра 2020. године je пронађен изнемогао млади орао крсташ (Aquila heliaca). Птицу су пронашли ловци који су обавестили Ненада Спрема, члана Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, а он је одмах потом обавестио Покрајински завод за заштиту природе. Истог дана Завод је птицу преузео и транспортовао у Прихватилиште ЗОО врта на Палићу.

Због основане сумње да се ради о тровању, орлу је пружена одговарајућа терапија и потом је смештен у волијеру. На основу прстена на нози, утврђено је да се ради о младој птици која се ове године излегла у Словачкој. Већ сутрадан, 31.12.2020. године, орао је деловао боље, придигао се и исправио главу. Надамо се да ће опоравак наставити у добром правцу и да ће ускоро бити прилике да се ова птица пусти у природу.

Тровање птица грабљивица је озбиљан и континуиран фактор угрожавања природе и животне средине против којег се Покрајински завод за заштиту природе бори на бројне начине, између осталог и кроз међународни пројекат „PANNONEAGLE“. Орао крсташ је једна од најређих и најугроженијих врста птица у Србији, са само три позната гнездећа пара.

Оставите одговор