ГРУМЕН ЗЕМЉЕ СА ЦРВЕНОАРМЕЈСКОГ ГРОБЉА У СОМБОРУ ОТИШАО ЗА РУСИЈУ
ГРУМЕН ЗЕМЉЕ СА ЦРВЕНОАРМЕЈСКОГ ГРОБЉА У СОМБОРУ ОТИШАО ЗА РУСИЈУ
  • Post category:Друштво

Са Црвеноармејског гробља у Сомбору 26. новембра је узет грумен земље који ће бити послат у Русију и бити део акције „Пут сећања“. Реч је о акцији Министарства одбране Руске Федерације, у оквиру које ће се узимати земља са свих места у свету где почивају Црвеноармејци. Земља ће бити похрањена у специјалне кутије које ће бити послате у Русију, а од ње ће се изградити велики меморијални храм. На простору Србије земља ће бити узета са 14 гробаља.

На пријему који је уприличен у згради Жупаније госте из Амбасаде Руске Федерације, представнике СУБНОРА и Клуба генерала и адмирала Србије угостили су Мирослав Ковачић, члан Градског већа за комуналну област и инвестиције, др Далибор Форгић члан Градског већа за област здравства и социјалне заштите, Иван Шимунов, помоћник градоначелнице за област међународне сарадње, са сарадницима.

Министарство одбране Русије гради велики храм где ће бити искоришћено 15 хиљада комада земље широм света, као и вода из окена где је ратовала Совјетска ратна морнарица.

  • Ту ће бити и велики број слика руских војника који су погинули током Другог светског рата, истакао је пуковник Владимир Биков помоћник Изасланика одбране. Он је додао да због тога узимају део земље са гробова Црвеноармејаца који су погинули приликом ослобађања Сомбора и захвалио се свим српским пријатељима који на овакав начин чувају заједничку историју Русије и Србије.

Приликом обиласка Црвеноармејског гробља, делегација на челу са пуковником Владимиром Биковим одала је почаст погинулим борцима а у знак сећања положени су и венци.