ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ИЗДАО 15 НАРЕДБИ И ПРЕПОРУКА
ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ИЗДАО 15 НАРЕДБИ И ПРЕПОРУКА

Поводом проглашења ванредног стања на територији Републике Србије које је уведено како би се спречило ширење корона вируса COVID-19 Градски штаб за ванредне ситуације Града Сомбора одржао је данас седницу на којој су донете, у складу са мерама Владе Републике Србије, следеће наредбе и препоруке.

1.Налаже се Црвеном крсту Сомбор да:

врши дистрибуцију топлих оброка на кућну адресу старијих и болесних корисника Народне кухиње.
успостави телефонски број (Call centra) за помоћ грађанима старијим од 60 година живота који нису у могућности да набаве основне животне намирнице и лекове, број телефона је: 060/5053934
у сарадњи са Месним заједницама у насељеним местима организује волонтерску подршку за пружање помоћи старим лицима и хроничним болесницима;
Позове све заинтересоване грађане да волонтирају у дистрибуцију хране и лекова старим и болесним лицима;

2.Препоручује се малопродајним објектима мешовите робе и апотекама да дају предност волонтерима Црвеног крста Сомбор;

3.Препоручује се свим грађанима који су заинтересовани да волонтирају ради пружање помоћи старим лицима и хроничним болесницима, да се обрате Црвеном крсту Сомбор, број телефона:412-737, у времену од 8 до 20 часова.

4.Налаже се прекид рада Предшколске установе „Вера Гуцуња“ Сомбор на територији Града Сомбора.

5.Налаже се прекид рада јавних установа у области културе чији је оснивач Град Сомбор, СЦ „Соко“ Сомбор, Туристичке организације града Сомбора, прекид одржавања свих спортских, културних, туристичких догађаја и манифестација, као и прекид одвијања тренажних процеса у свим спортским клубовима и објектима.

6.Налаже се престанак рада дневног боравка за лица са сметњама у развију при СОШО „Вука Караџић“ Сомбор.

7.Налаже се јавном превознику „Севертранс“ а.д. Сомбор смањење обима јавног градског и приградског превоза на територији Града Сомбора од дана, 16. марта 2020. године и његово стављање на суботњи режим вожње, уз укидање свих ноћних линија.

8.Налаже се појачана дезинфекција јавне површине и јавних објеката у којима се обавља комунална делатност, одржавање комуналног реда и одржавање прописане удаљености од најмање 2м између особа, уз појачан инспекцијски надзор свих инспекцијских служби у вези са утврђеним мерама.

9.Одлаже се „Месец чистоће“ на територији града Сомбора.

10.Налаже се Градској управи града Сомбора, ЈКП на територији града Сомбора и Центру за социјални рад Сомбор да организују рад у складу са препорукама Владе Републике Србије, и да грађанима обезбеде да потребне информације добијају путем телефона или мејла.

11.Налаже се Начелнику градске управе града Сомбора и директорима ЈКП на територија града Сомбора да поштују препоруку да се запосленима који су хронични болесници и старији од 60 година омогући рад од куће.

12.Препоручује се свим предузетницима и правним лицима на територија града Сомбора поштују препоруку да се запосленима који су хронични болесници и старији од 60 година омогући рад од куће.

13.Налаже се спровођење наредбе за скраћење радног времена угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова и осталих угоститељских објеката) од 8 до 20 часова. У угоститељским објектима отвореног и затвореног типа дозвољено је максимална попуњеност места за седења 50% од укупног броја за седење, с тим да је дозвољено максимално присуство највише педесет лица, а уз обавезно придржавање безбедне удаљености између лица не мањој од 2 метра.

14.Препоручује се такси удружењима на територији града Сомбора да подигну ниво одржавања хигијене у својим возилима што подразумева свакодневну дезинфекцију унутрашњости возила.
15.Налаже се јавним предузећима и секретарима Месних заједница да у случају потребе све потребне ресурсе ставе на располагање Штабу за ванредне ситуације града Сомбора, и да о истом обавесте Штаб за ванредне ситуације града Сомбора.

Апелује се на све грађане да буду сталожени, да не шире панику и да се придржавају савета и препорука Владе Републике Србије, Министарства здравља и других надлежних министарстава.

Оставите одговор