ГРАДСКИ ОДБОР ДС-а АПЕЛОВАО НА ГРАЂАНЕ ДА НЕ ИЗAЂУ НА РЕФЕРЕНДУМ
ГРАДСКИ ОДБОР ДС-а АПЕЛОВАО НА ГРАЂАНЕ ДА НЕ ИЗAЂУ НА РЕФЕРЕНДУМ

Градски одбор Демократске странке је издао саопштење поводом референдума о промени Устава који ће бити одржан у недељу, 16. јануара 2021. године. Саопштење преносимо у целости:

„Промена Устава је по свом значају најважнији процес за будућност народа. Такве промене не раде се сваки дан нити када неко осети потребу да га дотера, фризира, нашминка, а поготово не када неко жели да кроз козметичке промене обмане народ и на вука навуче јагњећу кожу.

Србија данас има Устав, није сваком по вољи и као сваки други има много простора да се поправи и заиста побољша. Оно што Србија данас нема су Скупштина, демократија, владавина права, нема основне услове за овако важне промене. Србија данас такође има председника који свакодневно крши и овај, какав такав, Устав.

Да ли у условима који данас постоје у Србији треба мењати Устав? Да ли једнопартијска војска звана Народна Скупштина може да изнедри предлог измена којим ће свом маршалу и самој себи одузети моћ да влада правосуђем? Да ли та војска уопште има већинску подршку у народу или је окупатор који на силу држи под контролом две трећине поданика који нису њени регрути?

Већина народа се свакако пита како да поступи?

Ако одлучите да гласате ЗА мало побољшање које никако није суштинско, изражавате слагање са таквим садржајем промена, и истовремено прихватате такав начин промена. За ову опцију су странке на власти, и уз неке примедбе, Удружење судија, Удружење тужилаца, Европска унија.

Ако гласате ПРОТИВ, ви сте против садржаја промена, али прихватате начин одлучивања о томе. За ову опцију су различити актери из различитих мотива, делови праве опозиције и лажна опозиција и делови струке и независних интелектуалаца, као и делови власти који сматрају да не треба мењати Устав.

Ако сте ПРОТИВ УЧЕШЋА на референдуму, тиме сте и против садржаја и против начина промене Устава. За ову опцију се залажу ДС, ССП и већи део нашег савеза, део струке и независних интелектуалаца. Нико из власти није за ову опцију. Ова опција је једина која не одговара власти, јер смањује излазност и доводи у питање легитимност, иако не и легалност јер нема цензуса. Било која друга опција одговара власти јер за исход има или козметичке промене или останак на старом.

Одлучите да ли желите да својим учешћем допринесете исмевању народа и државе и будете „Јутутунци“ чика Јове Змаја“, стоји у саопштењу Градског одброа Демократске странке.